Városok, lakbérek

2023.01.25. 07:00

Mi a helyzet az önkormányzati bérlakások költségeivel? - Vasi polgármestereknél érdeklődtünk

A piacon található albérletek árai növekedtek, ám az önkormányzati bérlakások költségei már színesebb képet mutatnak. Körképünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy a vasi városokban emeltek-e lakbért az önkormányzatok, illetve tervezik-e a bérleti díjak növelését.

Vas Népe

Van, ahol közelítenek a piaci árakhoz

Forrás: Shutterstock

A szombathelyi önkormányzat megkeresésünkre úgy reagált, hogy az önkormányzati bérlakások bérleti díja 2011 óta változatlan, emelést pedig nem terveznek a közeljövőben. Más vasi városok esetében a kép azonban elég vegyes. Vépen például két éve emelkedtek a bérleti díjak, de a városnak mindössze öt bérlakása van – mondta el Kovács Péter polgármester, aki hozzátette, hogy idén nem emelnek az összegen. 

Kőszegről azt a választ kaptuk, jelenleg 270 önkormányzati tulajdonban lévő lakásuk van. Azok bérbeadója a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. A 2015. évi emelést követően 2019. január 1-jétől történt lakbéremelés, ezt követően a piaci árakhoz igazodva évente, 2020-ban és 2021-ben is nőttek a lakbérek. 2021 óta az önkormányzati lakások bérleti díja nem változott. Jelenleg egy ös ­ szkomfortos szociális bérlakás négyzetméterára 770 forint, a költségelven (nem nyereségorientált) bérbe adott ingatlan négyzetméterára 990 forint, míg a piaci áron kiadott bérlemény 1320 forintba kerül négyzetméterenként. Az emelések akkor érintették valamennyi kategóriát. 

Vasváron jelentős az önkormányzati bérlakásállomány, jelenleg 180 ilyen ingatlan van a városban, ami a teljes lakásállomány 10 százaléka. Tóth Balázs polgármester elmondta, hogy a Covid-járvány miatt nem emeltek az árakon, de mára olyannyira eltávolodtak a valós költségek a bérleti díjaktól, hogy az emelés időszerű, mértékéről a közgyűlés dönt majd és mindenképpen a piaci árak alatt marad. 

Jánosházán négy szociális bárlakás és nyolc szolgálati lakás van jelenleg. Kiss András, a város polgármestere elmondta: utoljára 2018-ban emeltek a bérleti díjakon és idén sem szeretnék növelni azokat. A polgármester úgy gondolja, elég terhet jelent a bérlőknek a megemelkedett energiaárak kigazdálkodása. 

Répcelakon 16 önkormányzati bérlakást tartanak fenn, ezek közt vannak szolgálati lakások, szociális lakások, piaci alapú bérlakások és fiatal házasok otthona is. Szabó József polgármestertől tudjuk: a koronavírus-járvány idején a veszélyhelyzetre való tekintettel nem emeltek a bérleti díjakon, idén azonban növelik azok összegét. Január elsejétől a szociális és a szolgálati lakások bérleti díja 400 forint/négyzetméterre emelkedik a korábbi 250-ről, a fiatal házasok otthonának bérleti díja ennek fele, 200 forint/négyzetméter az év elejétől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában