Karrier

2023.01.30. 18:05

Mit jelent és miért fontos az onboarding?

Miért fontos az onboarding, az új munkavállalók hatékony integrálása a szervezetbe? Miért „fáj a szervezetnek”, ha nem megfelelő az onboarding? – fluktuációs szakértő válaszol.

VN

Ha a csapatba beillesztés is szerepet kap, kisebb az elvándorlás

Forrás: Shutterstock

Amikor egy vállalatnál magas az elvándorlás, sosincs elegendő munkaerő a rendszerben, ezáltal a meglévő állomány túlterhelt és egy idő után kiégett lesz, sok esetben ők azok, akik betanítják az újakat. Ezáltal a régi csapat nem tudja hatékonyan ellátni saját feladatát, ettől pedig feszültek lesznek. Gyakran a teljesítménybónuszuk is múlik rajta, így még inkább „kiutálják” az újakat, írja Csikós-Nagy Katalin fluktuáció szakértő, az egyik HR-tanácsadó cég (HR-Evolution Kft.) alapító-ügyvezetője.

Véleménye szerint természetes következménye a folyamatnak, hogy nem tud kialakulni a jó hangulat, egy csapatszellem a régi és új dolgozók között, ami a megtartó erőt jelentené az újaknak és a régieknek egyaránt.

Korábbi kutatások alapján a munkáltatók úgy nyilatkoztak, hogy a munkavállalók 21-24 százalékát a próbaidő alatt veszítik el. A munkavállalók nyilatkozata alapján a belépők 48 százaléka 45 nap alatt dönti el, hogy marad vagy megy. Nagyon egybevág a 21-24 százalékkal az az adat, hogy az új belépők negyede az első héten él át olyan negatív élményt, ami az emberséggel kapcsolatos.

A szakértő úgy összegez: ha tudatosan figyelünk arra, hogy az új munkavállalókat ki és hogyan fogadja, a betanítást nem a régi kollégákra terheljük, hanem előre kidolgozott programmal, mentorral menedzseljük, körbevezetéssel, érdekes, de rövid videókkal; ha az embertelen bánásmódot fel tudja váltani a munkavállalói élmény – azaz első időszakban nem éri negatív hatás az új kollégát, sőt, inkább minél több pozitív élményben van része; ha a csapatba beillesztés is szerepet tud kapni az onboarding folyamatban, akkor látványosan csökkenni fog a kilépők száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában