Fejlesztés

2023.01.13. 16:30

Nestlé: 140 milliárd forintos beruházással 250 új munkahely Bükön

A Nestlé Hungária Kft. 140 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházással 250 új munkahelyet hoz létre büki telephelyén, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

Tóth Kata, Tömböly Ágnes

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

A tárcavezető arról számolt be, hogy a svájci tulajdonosi hátterű vállalat állateledel-gyártásának kelet-közép-európai központjában, Magyarországon a fejlesztés nyomán 30 százalékkal fog bővülni a termelés, a jelenlegi 90 százalékos exportarány pedig 95 százalék fölé nő a várakozások szerint. A Nestlé két éve 50 milliárdos, tavaly 35 milliárd forintos fejlesztést indított el Bükön, amit most még tovább fokoz: 140 milliárd forint értékben valósít meg beruházást. Ennek során 35 ezer négyzetméteren új gyártóüzemmel és 16 500 négyzetméteres raktárral bővítik telephelyüket. A beruházás állami támogatás nélkül, vállalati finanszírozásban valósul meg – erről már Ágh Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője számolt be. 

Kiemelte: annak érdekében, hogy a Büköt érintő kedvező döntés megszülethessen, komoly együttműködés kellett, hogy a beruházási környezet vonzó legyen a cég vezetésének. – A Nestlé a világ számos pontján rendelkezik gyáregységgel. Ahhoz, hogy Magyarország mellett döntsenek ismét, szükség volt a megfelelő önkormányzati, kormányzati együttműködésre, amelyben a Külgazdasági és külügyminisztérium Szijjártó Péter vezetésével jelentős érdemeket szerzett. Megjegyezte még: az elmúlt időszakban megvalósuló büki fejlesztések összértéke 260 milliárd forint, ami nemcsak a régió, hanem az ország egyik legnagyobb beruházási összegét jelenti.

– Az új beruházásnak nemcsak munkahelyteremtő, de keresletélénkítő hatása is van, hiszen ezzel tovább emelkedik magyar beszállítóktól érkező mezőgazdasági alapanyagok mennyisége – közölte Noszek Péter, a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója. 

Dr. Németh Sándort, Bük polgármesterét arról kérdeztük, mit jelent a városnak a mostani fejlesztés. – A település ipari lába erősödik a beruházás által. Előrelépést jelent a foglalkoztatásban, növeli a település válságállóságát, a környék gazdaságát áttételesen is erősíti, hiszen egyre nő a környékbeli beszállítók aránya. Bük demográfiai helyzetét is javítja, és infrastruktúra-fejlesztést von maga után – összegzett a városvezető.

Büki útfejlesztés is társulhat a Nestlé-beruházáshoz
Lázár János, építésügyi és közlekedési miniszter az Ágh Péter államtitkárral, a térség országgyűlési képviselőjével tartott csütörtöki, sárvári fórumán ugyancsak utalt arra, hogy nagyszabású beruházást valósít meg az állateledelgyár Bükön. A hazai és uniós pénzügyi források elosztása kapcsán a miniszter hangsúlyozta: - Oda adunk pénzt és úgy adunk pénzt, hogy az még fialjon. Egy forintnak kettőt kell fialnia. Pénzt pénzzel akarunk keresni: befektetünk, invesztálunk ipari parkokba és olyan elkerülő utakba, amik ipari parkokba vezetnek – sorolta a példákat. Itt említette Lázár János Büköt is, ahol a Nestlé fejlesztéséhez – ahogy fogalmazott – meg kell csinálni az útépítést, mert azzal helyi iparűzésiadó-, idegenforgalmi adóbevételt generálnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában