Átadó

2023.01.20. 17:30

Öt időszobában lehet kalandozni - Hivatalosan is átadták az interaktív Időutazó Múzeumot Szentgotthárdon - fotók

Hivatalosan is átadták az országosan is egyedülálló turisztikai attrakciót, az interaktív Időutazó Múzeumot, amely TOP-os pályázati forrásból valósult meg, az egykori ciszter udvarház felújításával.

Tóth Judit

Fotó: Unger Tamás

A létesítmény igazi kuriózumnak számít, ötvöződnek benne a múzeumi elemek és a szabadulószobák izgalmai, a tableteken keresztül pedig a kiterjesztett valóság is fokozza a nem mindennapi látványvilágot. Virtuálisan találkozhatunk III. Béla királlyal, beszélgethetünk egy ciszter szerzetessel, segíthetünk a hadvezér Montecuccolinak, de dolgozhatunk hajdani miniszterelnöknek, Széll Kálmánnak is.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere elsőként arról beszélt az átadón, hogy jelentős dátum ez Szentgotthárd történetében, hiszen az ünnepségen több magas rangú személyt is lehet köszönteni, köztük V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőt, Majthényi Lászlót, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnökét, Kissné Köles Erikát, a parlament szlovén nemzetiségi szószólóját és Metka Lajnšček-et, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulját.

- Ezen a pályázat kizárólag turisztikai fejlesztések támogatását tette lehetővé – hangsúlyozta a polgármester. A pályázat összeállításakor fontos szempont volt, hogy ne csupán a helyieket és a már helyben lévő turistákat szólítsák meg, hanem szélesebb körben is felkeltsék a figyelmet. Ennek érdekében a programot négy nyelven alakították ki: a magyar mellett német, angol és szlovén nyelven is kipróbálható. A városképet is jelentősen alakította a beruházás: a város központjában álló romos, életveszélyes épületet a projektnek köszönhetően sikerült felújítani. Mindezeken túlmenően egy többfunkciós közösségi tér is létrejött az épület fogadóterében: a látogatók igényeit kiszolgáló „feketéző”, azaz önálló kávézó mellett kiállítási- és rendezvénytérként, továbbá városi információs pontként is funkcionálhat a hely – részletezte a polgármester, majd megköszönte Majthényi László megyei elnök a támogató hozzáállását, amelyet a nagyszabású projekthez nyújtott.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő beszédét idézettel kezdte: -Egy régen elhagyott háznál nincsen szomorúbb látvány, mert olyan, mintha mindig csak a régmúlton merengene, és siratná a soha vissza nem térő napokat – mondta, majd rögtön hozzátette, hogy ez a gondolat pontosan illik az egykori ciszteri udvarházra, amely sokáig

állt elhagyottan, funkció nélkül, romos állapotban. -Nagyon örülök annak, hogy a szentgotthárdiak a felújítás mellett döntöttek, és nem új épületet emeltek, mert bár a fejlődéshez mindig az újat kötik, az a helyes, ha figyelmet fordítunk egykor volt értékeinkre, és többlettel ruházzuk fel azokat – tette hozzá a képviselő.

Kiss Gábor főépítész terveinek köszönhetően ma egy modern, háromszintes épület fogadja a betérőket. Szentgotthárdon sokan dolgoztak azon, hogy a múzeum létrejöjjön, ezért Huszár Gábor polgármester köszönetet mondott minden közreműködőnek, így – többek között - a Tender Építőipari és Szolgáltató Kft-nek, mint az építészeti kivitelezőnek és az InnoTeq Kft-t, mint az attrakció gerincét jelentő komplex szoftveres háttér kialakítójának. Külön kiemelte dr. Gábor László kollegáját, aki nélkül ez a múzeum nem jöhetett volna létre. A létesítmény felső szintjein található öt időszobába az átadó után betekinthettek a vendégek és néhány játékba bele is kóstolhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában