Kiállítás

2023.01.23. 14:34

Pazar fotók a nagyvilágból Körmenden

Dr. Literáti-Nagy Ferenc zalai háziorvos vászonra nyomtatott, pazar fotóiból nyílt kiállítás a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium galériájában. Az alkotó képeit Fekete Tamás, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnöke ajánlotta a közönség figyelmébe.

Tóth Judit

Fotó: Jámbori Tamás

A magyar kultúra napja mindig jó apropó, hogy kiállítást nyissanak a körmendi gimnáziumban. Így volt ez idén is, ezúttal dr. Literáti-Nagy Ferenc fotóiból válogattak össze egy tárlatra valót. 

A miskolci születésű fotóművész a szerencsi általános iskolában kezdett fényképezni egy akkoriban 330 forintért kapható SMENA-8 típusú, filmes fényképezőgéppel, ezt váltotta édesapja Werra gépe.

Ferenc a fotózás szenvedélyét magával vitte a gimnáziumba, majd az orvosi egyetem fotóklubjába is. Sokszor fotózott eseményeket, de örömmel készített tájképeket, természetfotókat is. Több mint két évtizede járt először Kenyában, ahol páratlan sorozatot hozott össze. Ezután jött a többi utazás Skandináviába, a Bajkál-tóhoz, Brit Kolumbiába, Patagóniába, Namíbiába és Ománba, hogy csak néhány országot, tartományt említsünk a sok közül, hiszen alig van a világnak olyan szeglete, ahol a doktor úr még nem járt.

A koronavírus járvány alatt Magyarország természeti szépségeinek bemutatására törekedett, képei hazai és nemzetköz pályázatokon is nagy sikert arattak. -Az utazás izgalma, a felfedezés öröme, az ismeretlen szépségek megismerésének és fotók általi megörökítésének vágya vezeti dr. Literáti-Nagy Ferencet az alkotómunka során – mondta a megnyitón Fekete Tamás.   

-1960-as évjárat vagyok. Kisdobos korom óta kattintgatok, sokat bújtam a házilagos fekete-fehér labort. Nagyobb iskolás koromban riportfotós voltam, majd az utazásaim során készítettem felejthető képeket. Két-három éve belekeveredtem egy csapatba, és beleszerettem a természet megörökítésébe, de maradt az élményfotózás is. Elsősorban saját örömömre diaporámákat is összeállítok. Ha a képeim másnak is tetszenek, annak örülök – tette hozzá dr. Literáti-Nagy Ferenc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában