Programok

2023.01.13. 08:00

Programajánló Vas vármegyéből: Mesebolt-matiné, kvíz, Capella Savaria-hangverseny és sok más

Vas Népe

Szombaton és vasárnap ismét hódolhatnak szenvedélyüknek a Jégcsarnokban a korcsolya szerelmesei

Fotó: © Unger Tamás

RENDEZVÉNY 

SZOMBATHELY 

Az Agora MSH-ban január 14-én, szombaton 9–12 óra között kézműveskuckóval várják az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy. A hétvége témája a pompon hóember. Közönségkorcsolyázás a téli szünetben tapasztalt nagy érdeklődésre való tekintettel a január 14–15-i hétvégén délelőtt és délután is a Szombathelyi Jégcsarnokban. Szombaton 9–12 és 15–19 óra között, vasárnap szintén 9–12 és 15–19 óra között várják a sportolni vágyókat.

Klubestet tart a Savaria Slam Poetry. Aki szeretne versenyezni, írjon a Savaria Slam Poetry oldalának. Az est január 18-án, szerdán 18 órától kezdődik az Agora MSH-ban. 

Horváth Imre komolyzenei előadást tart a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadótermében január 19- én, csütörtökön 16.30-tól, amelynek témája ezúttal Franz Schubert, aki Liszt Ferenc szerint „a valaha élt legköltőibb zenész”. Zenei érzékenysége, a különböző hangulatok, karakterek megjelenítése, dallamformálása a romantikus dalirodalom gyöngyszemei mellett a szimfonikus zenéjében is gyönyörű, felejthetetlen élményt ad. A belépés ingyenes! 

A Szombathelyi Egyházmegye egy online rendezvényt kínál az érdeklődőknek: január 18-án, szerdán 18 órától Ipacs Bence atyát hallgathatjuk Amit Isten egybekötött, ember mégis szétválaszthatja? – Válás, érvénytelen házasság, újraházasodás az egyházi jogban címmel a Szombathelyi Egyházmegye Pasztorális Irodájának októberben indult online előadássorozata keretében. Az előadáshoz a Microsoft Teams felületén lehet majd csatlakozni. 

BÜK 

Horvát bál a büki Vadásztanya Vendéglőben január 13-án. Zenél a Pinka Band. Részletes program: Érkezés 18.30–19 között. 19.10-től köszöntő, 19.20- tól a Danica énekkar ad műsort, 19.30-tól vacsora, 11.30-tól tombola, éjjel kettőkor záróra. Arzén és Levendula Könyvklub a Büki MSK Könyvtárban január 16-án 17-órától. Az e heti téma a filmadaptációk.

Büki Kvízest január 18- án, szerdán 17.30-tól. Családok, baráti társaságok, civil szervezetek, munkatársak, stb. jelentkezését várják csapatonként maximum 5 fővel. A részvétel ingyenes, csak előzetes regisztráció szükséges. A legjobban teljesítők díjazásban részesülnek. A program időtartama kb. 2–2,5 óra, jelentkezési határidő: 2023. január 16. hétfő. Az est helyszíne a Büki MSK – Színházterme. 

© Unger Tamás
Szerdán ismét kvízestre várják a vállalkozó szellemű csapatokat a büki MSK színháztermébe
Fotós: © Unger Tamás

A Szent Kelemen-templomban a doni áttörés 80. évfordulójának tiszteletére rendeznek megemlékezést, és gyertyagyújtást tartanak január 15-én, vasárnap 10 órától. A megemlékezésen közreműködik: Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör, valamint Horváth Tamás trombitán. 11-tól Megemlékezés a világháborús emlékműnél a Templomparkban. Beszédet mond: Nagy Dániel. Az elesett hősökért imát mond: dr. Szalai Gábor plébános. Tisztelettel kérik a megemlékezőket, hogy az elesett hősök tiszteletére egy mécsest gyújtsanak. 10–12.30 között pedig kiállítás a korabeli fegyverekből és egyenruhákból a Büki MSK előtti füves területen.

SZALAFŐ 

A helyi kultúrházban (Templomszer 25.) Bevezetés a jógába címmel rendeznek nyílt napot január 16-án, hétfőn 18 órakor. Igény esetén csoport indul, heti rendszerességgel lesz lehetőség gyakorolni Balogh Ákos vezetésével. 

SZÍNHÁZ 

SZOMBATHELY 

A Mesebolt Bábszínház Lázár Ervin-termében (Ady tér 5.) január 15-én, vasárnap 10 órakor a Miú és Vau matinéra 4 éves kortól várják a gyermekeket. Timo Parvela meséit színpadra írta, rendezte és játssza: Kolozsi Angéla és Lukács Gábor. Tervező: Rumi Zsófi. Az Agora – Művelődési és Sportházban január 17-én, kedden 19 órakor a Pletykafészek című vígjáték látható. Szereposztás: Chris Gorman – Zorgel Enikő, Ken Gorman – Mihályfi Balázs, Claire Ganz – Molnár Gyöngyi, Lenny Ganz – Nagy Sándor, Ernie Cusack – Buch Tibor, Cookie Cusack – Csányi Erika, Glenn Cooper – Pál Tamás, Cassie Cooper – Csáki Edina, Welch, rendőr őrmester – Venyige Sándor, Pudney, rendőr őrmester – Kiss Csinszka Flóra. Fordította: Debreczeni Júlia. Díszlettervező: Bátonyi György. Jelmeztervező: Zorgel Enikő, Molnár Kristóf. Játékmester: Mihályfi Balázs. Rendező: Nagy Sándor. Az Oladi ÁMK-ban január 20-án, pénteken 17 órától Frakk, a macskák réme mesemusical lesz látogatható. 

KONCERT 

SZOMBATHELY 

A Végállomásban a Kalapács lép fel január 13-án, pénteken, előttük a Crom zenél majd. Kapunyitás 19 órakor. A Hemingway bárban pénteken 20 órától a hangulatról a Zafír Acoustic gondoskodik. 

Szombaton este a Capella Savaria ad koncertet a Bartók Teremben
Fotós: Horváth Balázs

A szombathelyi Bartók Teremben január 14-én, szombaton 19-órától a Capella Savaria ad hangversenyt. Műsor: G.F. Handel: Athalia. Szólisták: Athalia – Szutrély Katalin (szoprán), Josabeth – Kovács Ágnes (szoprán), Joas – Dömötör Emőke (szoprán), Joad – Bárány Péter (kontratenor), Mathan – Megyesi Zoltán (tenor), Abner – Will King (basszus), Vezényel: Vashegyi György. 

TÚRA 

KŐSZEG 

Újévköszöntő túrát szervez a Borostyánkő Természetbarát SE január 15-én, vasárnap a Kőszegi-hegységből. A táv 9,8 kilométer, a szintemelkedés pedig 229 méter. A túrán való részvétel ingyenes, azonban aki szeretné, adománnyal támogathatja az egyesület munkáját. A túrán mindenki csak a saját felelősségére vehet részt. Az út során boltot, étel- és italvételezési lehetőséget nem fognak érinteni, mindenki úgy készüljön. Gyülekezés: 9.00-kor Kőszegen, a Jézus Szíve-templom előtti térről. 

SZOMBATHELY 

Közös Vasárnapi kilométerekre hív a szombathelyi futóklub. Találkozó a Csónakázótó parkolójában január 15-én reggel 8.30-kor, a tervezett táv 11, illetve 21 kilométer. 

DOZMAT 

A Pannon Kutyasport Egyesület IV. kutyás túrájára invitálnak január 14-én, szombaton Dozmaton, a Csodaszarvas Tanösvényen és a Krisztina-kilátóhoz. Természetesen kutya nélkül is lehet csatlakozni. Gyülekező: 12 órakor Toronyban, a falu végén található kőkereszt mellett. Tervezett indulás: 12.30, a várható szintemelkedés: 158 méter, időtartam: 2 óra, táv: 7,5 km, szint: könnyű túra. A részvétel ingyenes. 

KIÁLLÍTÁS 

SZOMBATHELY 

Savaria Múzeum nyitva: szerda– szombat 10–17 óráig. Állandó kiállítások: Változó kultúrák a változó tájban. Savaria – római város a Borostyánkő úton (Kr. u. 1-4. sz.). Szombathelyi Képtár: Állandó kiállítás: Korszakok, stílusok, mesterek. Szerda–szombat: 10–17 óráig. TeTT – Megtört progresszió (1968–1975). A Megtört progresszió című kiállítás nyolc év hazai történéseit és művészeti törekvéseit tekinti át. Bemutatja azokat a politikai és társadalmi folyamatokat, amelyekben a magyar progresszió megszületett, végigköveti az új művészeti utak sorsát, amelyek – sajnos szinte kivétel nélkül – elhaltak, vagy alkotóik elhagyták az országot. 

A rövid „virágkor” azonban nem múlt el nyomtalanul, hiszen a „hivatalos” kultúra is megváltozott. A hatalom megértőbb nem, de óvatosabb lett, és számos, a progresszióban induló művészt beemelt a támogatott kultúra körébe. A kiállítás 2024. május 5-éig tekinthető meg. Iseum Savariense szerdától szombatig, 10–17 óra között a templom egykori oszlopcsarnokai helyén kialakított, a 21. század igényeinek megfelelő tágas terekben látható az Isis savariai otthona című izgalmas kiállítás, amely az Iseumban talált leletek mellett az antik ember mindennapjait átszövő magán- és hivatalos vallásosság emlékeit interaktív formában tárja a látogatók elé. 

KŐSZEG 

A Hotel Irottkő aulájában a kőszegi Csók István Művészkör Egyesület adventi jótékonysági tárlata megtekinthető 2023 februárjáig. A Jurisics-vár keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja. 

KÖRMEND 

A Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeumban állandó kiállítás a kastély főépületében: Körmend és a Batthyányak évszázadai; Cipőtörténeti gyűjtemény; Szalon és ebédlő a Batthyány-kastélyban. Nyitvatartás: kedd–szombat 10–16 óráig. A Batthyány-kastélyban, a Parádés Istállóban műhelyélmények és a Körmendi iparos emlékek című állandó kiállítás látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában