Magas a szám

2023.01.18. 20:00

Szeretünk-e kerékpározni? - Vasi felmérés készült erről a környezetbarát és egészséges mozgásról

A Vas vármegyei önkormányzat 635 ember bevonásával felmérést készített a tömegközlekedési, illetve kerékpározási szokásokról. A megkérdezettek fele kerékpározik – derült ki a közelmúltban bemutatott tanulmányból.

Horváth László

Fotó: Szendi Péter

Vas vármegye, az olaszországi Livorno tartomány, a Brassó Megyei Tanács az Európai Klímavédelmi Kezdeményezés támogatásával belül olyan programokat dolgoznak ki, amelynek köszönhetően csökkentik a közösségi és az egyéni közlekedésből származó légszennyezést. Lehetőség szerint még jobban összekapcsolják a kerékpározást a közösségi közlekedéssel.

- Ennek érdekében mindhárom érintett régióban, különösen azok közigazgatási központjában támogatjuk a kerékpározás és a tranzitlehetőségek közötti szorosabb és rugalmasabb kapcsolat kiépítését – közölte megkeresésünkre dr. Kondora Bálint, a Vas vármegyei önkormányzat alelnöke. – A megyei önkormányzat 635 ember bevonásával felmérést készített a tömegközlekedési, illetve kerékpározási szokásokról. 

Nyomtatott

A felmérésből kiderült, a megkérdezettek fele kerékpározik. A megkérdezettek fele leginkább a kerékpárutat használja, illetve ugyanennyien vannak tisztában azzal, hogy a lakóhelyükön milyen új kerékpárút tervezése, építést zajlik. 93 százalékuknak van kerékpárja. Azzal pedig mindenki tisztában van, hogy milyen jótékony egészségügyi és gazdasági hatása van a kerékpározásnak. A résztvevők 43 százaléka szerint napjainkban többen kerékpároznak, mint öt éve. A megkérdezettek 67 százaléka rendszeresen közlekedik a tömegközlekedési eszközökön.

A válaszadók több javaslatot megfogalmaztak, köztük azt, hogy jó lenne ha, a tömegközlekedési eszközökön több kerékpárt lehetne szállítani. 

- A felmérések szerint a napi ingázók száma meglehetősen magas Vas vármegyében, illetve jelentős a kerékpárral sportolók és túrázók aránya – folytatta dr. Kondora Bálint. - A közelmúlt és a jelen történései (Covid-19 járvány, energiakrízis) tovább erősítették a kerékpár szerepét. A kerékpárhasználat ösztönzésére számos eszköz létezik. Ilyen például a útfejlesztések, az intermodális közlekedés feltételeinek kiépítése, fejlesztése, kerékpárral történő munkába járás állami, vagy munkáltatói támogatása, a „közbringa” szolgáltatás elérhetővé tétele, illetve a szemléletformálás. A kerékpározás egy hatékony, finanszírozását tekintve a gépkocsihasználatnál olcsóbb, a környezetünket kevésbé kárósító, fenntartható közlekedési alternatíva.

Végezetül megtudtuk, a közös munka keretében jelenleg készül egy Stratégiai Akcióterv, amely a döntéshozók számára tartalmaz majd iránymutatásokat az intermodalitás elősegítése, széles körű elterjesztése érdekében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában