Hogyan tovább?

2023.01.29. 18:00

Támogatott lakhatás az értelmi fogyatékosoknak

A támogatott lakhatásra való felkészülésben segíti az értelmi fogyatékossággal élőket és hozzátartozóikat egy új pályázati lehetőség Vas vármegyében. Az első tájékoztató program hétfőn lesz, Szombathelyen.

EB

Fotó: Cseh Gábor

Hogyan tovább? - Gyakran teszik fel a kérdést a fogyatékosággal élőket nevelők a kérdést. Természetes és érthető módon a szülők nehezen engedik el gyermekeiket, de ahogy idősödnek, egyre fontosabb választ találni a kérdésre. A személyre szabott szolgáltatásokkal ötvözött támogatott lakhatási forma jó megoldás. Németh Klára, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének vasi elnöke elmondta: egy most nyert pályázat a felkészülésben segíti az érintetteket. - A gyakorlati megvalósítás még várat magára, de fel kell készíteni mindkét félt arra, hogy hogyan élhet önállóan egy fogyatékossággal élő fiatal - húzta alá.

A szakember elmondta: a gyakorlatban ez a rendszer erős védőhálót feltételez, egy olyan környezetet, amelyben mindenki figyel a másikra és jelez, ha baj van. A szolgáltatással egyébként 6-8 értelmi fogyatékkal élő lakhatását szeretnék megoldani egy kisebb házban vagy lakásban úgy, hogy mindenki annyi személyes plusz támogatást kap, amennyit állapota igényel.

Az első tájékoztató 16.30 órakor kezdődik hétfőn a FÉHE KFT. 11-es Huszár úti székhelyén. A jövőben Kőszegen, Sárváron, Celldömölkön, Körmenden és Szentgotthárdon is lesznek hasonló rendezvények. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában