Évértékelő

2023.01.12. 17:23

Tavaly közel 600 bajba jutott állatnak segített a kőszegi Madárvédelmi Mentőközpont

Tavaly 310 bajba került vadállat nyerte vissza az egészségét és szabadságát a lelkiismeretes bejelentőknek, a Madárvédelmi Mentőközpontban zajló munkának, valamint támogatóinknak köszönhetően – áll a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont tájékoztatójában.

Polgár Patrícia

Fotós: © Unger Tamás

A Mentőközpontba leggyakrabban lelkes segítők és állatbarátok révén jutnak a bajba jutott álltok, amelyeken aztán a központ gondozói és állatorvosok együttes munkája nyomán épülnek fel – egyes egyedek azonban olyan súlyosan megsérülnek, hogy már nem lehet rajtuk segíteni – tudtuk meg Otto Erzsébet, madárgondozótól.

2022-ben összesen 514 madarat és 78 emlőst vettek gondozásukba a madármentők – előbbiek közül 258-at, utóbbiak közül 52-t tudtak végül szabadon engedni. Sünök, mókusok denevérek a Központ leggyakoribb emlős-lakói. A madarak tekintetében a különböző fecskefélék, rigók, gólyák, verebek fordulnak meg náluk a leggyakrabban, de tavaly ritka vendégek is érkeztek Kőszegre: egy búbosvöcsök, amelyet egy esőzés után az aszfalton találtak (víznek nézhette azt). Az egyed, amint vízre került, már fel is tudott szállni. Ugyancsak ritkán fordulnak meg a madármentők gondozásában kakukkot, amelyeket ugyancsak sikeresen engedtek szabadjára.

Azok a fajok, amelyek végleges otthonukra találnak a Chernel-kertben, olyan maradandó sérülést szenvedtek korábban, hogy a természetbe már nem visszaengedhetők – magyarázza a szakértő. Hozzáteszi: egyesek azonban olyan jól érzik ott magukat, hogy „családot is alapítanak” – 2022-ben nyolc szaporulat – többségében gólyák – kelt ki a Madárvédelmi Mentőközpontban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában