Vízállás

2023.01.20. 17:19

Tetőzött a Rába, több zsilipet is lezártak Körmendnél

Az elmúlt napokban tetőzött a vízszínt a Rába vármegyei szakaszán. A körmendi védvonalon két zsilipet lezártak, de védelmi fokozatot sehol nem kellett elrendelni. 

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A Rába folyón a január 9-i csapadékból a szentgotthárdi szelvényben 30, a körmendi szelvényben 50, a sárvári vízmércénél pedig 30 centiméteres vízszintemelkedés alakult ki. Ezt követően apadás jellemezte a vízfolyást.  

Január 15-én aztán az esti óráktól több napon keresztül mediterrán ciklonok hoztak magukkal változó intenzitású esőt. Területi átlagban a három nap alatt összesen 10-45 milliméter közötti csapadékok hullott. A felső és középső részvízgyűjtőkön voltak a kisebb mennyiségek, a nagyobb csapadékterhelés pedig a határmenti területeket érte. Kiemelendő, hogy a csapadékterhelés inkább csak a Rába folyó vízgyűjtőjét érintette, a mellékvízgyűjtőin (Gyöngyös, Répce) csak 10 milliméter területi átlagú mennyiségek hullottak. Ebben az időszakban Szentgotthárdon összesen 70 centiméteres, Körmenden 1,5 méteres, Sárváron pedig 1 méteres vízállás-emelkedések voltak. A Rába folyó a szentgotthárdi szelvényben január 18-án hajnali 2 órakor -20 cm-el, a körmendi szelvényben január 18-án 14 órakor 150 cm-el, a sárvári szelvényben pedig január 19-én 6 órakor -36 cm-el tetőzött. Azóta lassú apadás jellemzi a folyót. 

A jelenlegi meteorológiai előrejelzések szerint csak kisebb vízszintemelkedésekre számítanak a szakemberek a következő napokban.  A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a fentiek mellett arról is tájékoztatta lapunkat: a Rába vízgyűjtőjén a Huszászi és a Hársas patakon hódgátak okoztak problémát, a későbbi nagyobb károk megelőzése érdekében szükségessé válik ezek eltávolítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában