Támogatás

2023.01.25. 12:04

Több mint négyszáz millió Észak-Vas vármegyének - Ágh Pétert, a térség országgyűlési képviselőjét kérdeztük

Összesen mintegy 416 millió forintnyi támogatást kapnak a kistelepülések a megemelkedett energiaköltségek fedezésére Észak-Vas vármegyében.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN

Mint arról korábban beszámoltunk, a tízezer lakos feletti önkormányzatok támogatása után a kistelepülések megsegítéséről is döntött a kormány. Vas vármegye 1-es számú körzetében tíz kistelepülés összesen 82 millió forintot kap, Vas vármegye hármas számú választókörzetében 99 tízezer lakos alatti település összesen 550 millió forintnyi kormányzati támogatásban részesül. Észak-Vas kistelepüléseire pedig 416 millió forint érkezik - jelentette be Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője. 

- Magyarország, ahogy az egész világ, a háború és az azt követő szankciók miatt nem várt új helyzetbe került tavaly. Ez kihívást jelent a családok, az önkormányzatok és az ország költségvetésének is. Az elmúlt évek külső kihívásai miatt beléptünk a veszélyek korába. A migrációs válság mellett érkezett a pandémia, majd a háború, amit egy energiaválság követett. Magyarország azonban az összes veszélyre aktívan reagált. Az elhibázott uniós szankciók miatt energiafelárat kell fizetni, de amikor a korábbi 7 milliárd euró helyett 17 milliárdot kellett fizetni a behozott energiáért, a kormány azt javasolta: fogjunk össze, és állítsunk fel egy rezsivédelmi alapot. Ezen alap segítségével védhetők meg a családok legalább az átlagfogyasztás erejéig. Magyarország nem hárította át a megnövekedett energiaárakat az emberekre, ezzel pedig minden magyar családot havi 181 ezer forinttal segít. A rezsivédelmi alap forrást biztosít arra, hogy mind a családok és az állami intézmények, köztük az önkormányzatok is hozzájárulást kapjanak a megnövekedett kiadásaikhoz - idézte fel az előzményeket a poltikus. 

Hozzátette: a tízezer lakos feletti települések gazdasági erejük, befolyó adóbevételeik, intézményfenntartó hálózatuk nagyságát figyelembe véve kaptak támogatást az energiaáremelkedések miatt: Kőszegnek 130, Sárvárnak, 119, Celldömölknek pedig 73 milliós forrást biztosított a kormány. Ezen túl a tízezer lakos alatti kisvárosok és falvak tekintetében is döntés született. Ennek megállapításában a kistelepülések közvilágítási, óvodai, bölcsődei, szakosított ellátási és gyermekétkeztetési feladatait is figyelembe vették. Összesen közel 416 millió forint érkezett számukra Észak-Vasba, amelyhez, ha hozzáadjuk a három nagyváros rezsitámogatását, akkor az összesen több mint 738 millió forint. 

- Jelenleg az látható, hogy európai emberek kárvallottjai az elhibázott szankciós politikának és a háborúnak. Békére van szükség. Közös bizodalmunk, hogy az idei év megadhatja a kiutat a jelenlegi helyzetből - fogalmazott Ágh Péter országgyűlési képviselő.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában