Változnak a szabályok

2023.01.10. 09:00

Vajon ki számít helyben lakónak? - Ez év január elsejétől életbe léptek a megváltozott földforgalmi szabályok

Több fontos ponton változtak január 1-jével a földforgalmi szabályok, így a földterületek elővásárlásánál sarkalatos kérdésnek számító helyben lakó fogalmát is módosították. A szakember szerint eddig is sok vitára adott alkalmat a fogalom definiálása. A gyakorlat kikristályosodásához pedig időre lesz szükség.

Tömböly Ágnes

A helyben lakáshoz kapcsolódó jogok a hegyközséghez tartozót megilletik

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

December elején fogadta el az Országgyűlés a földforgalmi törvény módosításait, amelyek 2023. január 1-jével életbe léptek. – Az egyik legfontosabb változás, hogy módosult a „helyben lakó” fogalma – tájékoztatott dr. Gaiderné dr. Gáspár Éva agrárjogi és vidékfejlesztési szakjogász. – Ennek egy földterület elővásárlására és előhaszonbérletére jogosultak sorrendjének megállapításánál is fontos szerepe van – hangsúlyozta az ügyvéd, hozzátéve: – Sok jogvitára adott okot eddig is a fogalom definiálása. Korábban a földforgalmi törvény alapján helyben lakónak az a természetes személy minősült, akinek az életvitelszerű lakóhelye legalább három éve azon a településen volt, amelynek közigazgatási területén lévő földterületre adás-vételi, csere, vagy haszonbérleti szerződést kötöttek. 

Január elsejétől az, aki helyben lakóként szeretne elővásárlási vagy előbérleti joggal élni, annak életvitelszerű lakáshasználattal kell rendelkeznie az adott faluban, városban – fejtette ki az agrárjogi szakjogász. Dr. Gaiderné dr. Gáspár Éva kitért arra is, hogy bár a lakáshasználat fogalmát nem definiálták a törvénymódosításnál, az nyilvánvalóan arra utal, hogy a földművesnek – aki helyben lakóként élni kíván az elővásárlási joggal – életvitelszerűen kell azon a településen élnie, ahol a földterület található. A módosítás eredményeként – és ez Vas vármegyében ugyancsak többeket érinthet – a helyben lakáshoz kapcsolódó jogok az egy hegyközséghez tartozó valamennyi településen lakót megilletik ezután. Az új szabályozás kapcsán várhatóan idő kell ahhoz, hogy kikristályosodjon a kormányhivatali gyakorlat, ám addig is javasolt a helyben lakás igazolásához a lakcímkártya mellett jegyzői hatósági bizonyítványt is beszerezni – tanácsolta dr. Gaiderné dr. Gáspár Éva a földműveseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában