Támogatással

2023.01.31. 15:38

Visszaköltözhettek a templomukba - de a felújítás még nem ért véget

Véget ért a körmendi Szent Erzsébet-plébániatemplom felújításának első szakasza, így a hívek visszaköltözhettek, és a miserend is visszatért a régi kerékvágásba.

Tóth Judit

Fotó: © Szendi Péter

-A munkaterületet szeptember végén adtuk át a kivitelezőnek, és nagyjából két hete költöztünk vissza - mondta Kiss László esperesplébános, aki egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy a hívek nevében hálás köszönetét fejezi ki a Körmendi Evangélikus Egyházközségnek, hiszen négy hónapon át az evangélikus templomba járhattak misére a katolikusok.   

A felújítás első szakaszában megtörtént a templom átvágása, amire azért volt szükség, hogy a vizesedés megszűnjön. Emellett megvalósult a teljes elektromos hálózat cseréje is, amely már igencsak elavult, sőt balesetveszélyes is volt. A felújításnak azonban még koránt sincs vége, nagyon sok munkával kell még számolni a jövőben. Hátravan a templomon belül a sekrestye, a téli kápolna és a gyóntatófolyosó lapozása, kívül pedig zajlik a templom melletti vízelvezetés rendbetétele és az árkok betemetése.

Fotós: © Szendi Péter

- A külső és belső falak egy évig biztosan leverve maradnak, a száradás miatt. A déli ajtót nem használjuk, csak a lapozás befejezése után, a gyóntatófolyosóra pedig a templomon keresztül mehetnek a hívek. A téli kápolnát nagypénteken a szent sír megnyitásával vesszük majd használatba. A kórus alatti részt eredeti állapotába állította vissza a kivitelező. A lourdes-i kápolnát a falak kiszáradása után építjük vissza 90 fokkal elfordítva, vagyis így az előtérből nyílik majd. A nyitott boltívet pedig ráccsal zárjuk le - tette hozzá az atya.

A felújítást a Szombathelyi Egyházmegye mellett a magyar állam támogatta, a körmendi Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia további forrásokban bízik a jövőt tekintve is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában