Javuló helyzet

2023.02.04. 07:08

A falusi csok kiútja az ingatlanpiacnak - A Vas vármegyei helyzet iránt érdeklődtünk

Tavaly év végén jelentette be a magyar kormány: meghosszabbítja az állami támogatásokat, 2024. év végéig elérhető lesz a falusi csok. Bár a lakáspiac a lassulás jeleit mutatja, az érintett települések kivételes helyzetben maradnak.

Cseh-Egyed Bernadett

Illusztráció!

Forrás: MW-archív

Az arányokat tekintve erősödött a falusi csokos ingatlanok iránti kereslet tavaly. 2022-ben az eladó használt ingatlanok iránti érdeklődések 19 százalékát adták a falusi csokos kistelepülések, szemben a 2021-es év 17 százalékával – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely kitér arra is: a januárban eladó 120 ezer használt lakás és ház hirdetéséből több mint 15 ezer falusi csokos településeken található.

 – A kisebb települések helyzetét tovább javítja, hogy a falusi csok keretében érhető el a legnagyobb lakásfelújítási támogatás, a kedvezmény felét ugyanis a megvásárolt ingatlan felújítására kell fordítani, ami akár 5 millió forintos lakásfelújítási állami támogatást jelenthet a falusi csok maximális 10 milliós összegéből – mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

 

 Az országos kínálatban szereplő eladó használt lakóingatlanok átlagára január közepén 40,8 millió forint volt, ezzel szemben a falusi csokos településeken 26 millió forint volt ugyanez. A négyzetméterárakban is jelentős az eltérés: a támogatott településeken 232, máshol 521 ezer forint volt ugyanez. Vas vármegyében tavaly a kereslet mintegy 30 százaléka koncentrálódott a falusi csokos településeken eladó ingatlanokra. Idén januárban 500 ilyen típusú lakóingatlant kínáltak Vas vármegyében, az átlagos négyzetméteráruk 277 ezer forint volt, az átlagos ingatlanárak pedig 28,9 millió forintot tett ki. A többi településen előbbi 511 ezer forintra rúgott, utóbbi pedig 44,9 millió forintnál járt. Az ingatlan.com elemzése szerint a januárban legnagyobb kínálattal rendelkező falusi csokos települések közül Répcelakon, Csepregen, Kőszegszerdahelyen és Vasváron az átlagos négyzetméterár 290–648 ezer forintot tett ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában