Hat kilométer

2023.02.26. 12:30

A gyantászok útján járhattak - Túra volt az Őrségben

Barangolás a gyantászok útján néven hirdette meg túráját az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság. A park legújabb tanösvényét bejárva a résztvevők megtudhatták, kik voltak a gyantászok, mit jelent a szálalás és megismerkedhettek a vendvidéki erdők növény-és állatvilágával is.

Polgár Patrícia

Barangolás a gyantászok útján

Fotó: © Szendi Péter

Csaknem 6 kilométeres utat járhatott be az, aki csatlakozott az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szombat délelőttre meghirdetett túrájához, amelyen Lajos Anna környezeti nevelő vezetésével, az Ökoturisztikai Információs Centrumtól indulva járhatták be a nemzeti park legújabb, alig két éve átadott tanösvényét.

A reggeli eső sokakat elijesztett, ám végül kisütött a nap. A jó hangulatú túra résztvevői megismerkedhettek a gyantászás hajdani mesterségével. Mint az a túravezető elmondásából kiderült, régen rengetegen gyantásztak Apátistvánfalva környékén. A gyantászok egy speciális eszközzel megsebesítették a fát és a törzsébe vájt, úgynevezett folyosók kialakításával nyertek gyantát a fenyőből. Áprilistól egészen őszig vissza-visszatértek egy-egy fenyőfához, hogy begyűjtsék a kinyert nedvet, amit aztán festő anyagokhoz, kozmetikai alapanyagként vagy éppen – a határ túloldalán – rágógumi készítéséhez használták.

A kinyerés folyamatát, bár fizikálisan nem mutatják be, a tanösvény igyekszik megőrizni és felidézni a régi mesterséget információs táblák kihelyezésével, a fákon maradt nyomok és a gyanta gyűjtéséhez használt cserépedények bemutatásával.

Lajos Anna beszélt arról is, hogy az Őrségben és a Vendvidéken nagyon elterjedt volt a kisparaszti szálaló erdőgazdálkodás, ami nem jelentett mást, mint azt, hogy amikor a parasztember kiment a saját erdejébe, akkor mindig annyi fát termelt ki, amennyire neki éppen szüksége volt - akár egy gerendának vagy oszlopnak az elkészítéséhez, vagy éppen tűzifának. Azzal pedig, hogy ő kivett egy fát, mindig kvázi egy „léket nyitott meg”, ahol újra fel tudott újulni az erdő – ez jelentette a szálalást.

A túra során növény és állatfajokkal is ismerkedtek, például az őshonos fafajokkal, a kékáfonyával, de harkályt és hollót is láthattak, hallhattak a túrázók.

A tanösvény bejárásakor a túravezető megismertette az „erdei melléktermékekkel” is a kirándulókat, akik így megtudhatták, milyen gyógynövények, gombák, gyümölcsök és különböző „díszítő anyagok” nyerhetőek ki az erdőből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában