Foglalkoztatás

2023.02.02. 11:30

Állja a sarat a munkaerőpiac: megérkeztek a legfrissebb adatok, Vas vármegye mutatói továbbra is kedvezőek

Tovább csökkent az álláskeresők száma Vas vármegyében az év első hónapjában - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszteréből. Hasonló tendencia figyelhet meg az ország nagy részén is, az elemzésben azt írják: az álláskeresői létszám az év első hónapjában a nyilvántartás működése óta soha nem volt még ilyen alacsony. 

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

2023 januárjában a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 243,6 ezer álláskereső szerepelt, ez több mint ötezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakának adatához viszonyítva. Az álláskeresők száma 2022 januárjához képest 2,2 százalékkal csökkent, míg a megelőző hónaphoz viszonyítva 5,7 százalékkal nőtt. Az álláskeresői létszám az év első hónapjában a nyilvántartás működése óta soha nem volt még ilyen alacsony. Az álláskeresők között a januári zárónapon 117,3 ezer férfi és 126,3 ezer nő szerepelt.  

Januárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva öt százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,9 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel Győr-Moson-Sopron vármegye (1,4 illetve 1,2 százalék) rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között sorolandó   Budapest, Pest, Csongrád-Csanád, Komárom-Esztergom, Vas, Fejér és Veszprém vármegye is. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2022. szeptember–novemberi gördülő negyedévben 183,8 ezer főt tett ki, amely 3,8 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. Ez az érték 0,2 százalékponttal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest.  

Vas vármegyében 4182 álláskeresőt tartottak nyilván januárban. Ez a megelőző hónap és a 2022-es esztendő azonos időszakához viszonyítva is csökkenést jelent. Közülük egyébként 1660-an voltak pályakezdőek. 

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból kiderül az is: az előző hónapban összesen 28,8 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási, kerületi hivatalnál, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya 9,4 százalékot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 11,4 százalékkal csökkent. 

2023. januárban a foglalkoztatók összesen 13,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be, melynek 16 százalékához igényeltek támogatást.  Az országban mintegy 73,6 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, a hónap végére 59,3 ezer maradt üres, betöltetlen. Vas vármegyében 1853 álláshely közül válogathattak az érdeklődők, ebből mindössze 144-t töltöttek be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában