Kijáró

2023.02.14. 18:30

Arany érdemjeles lett a bécsi étterem - A magyarok találkozópontja a Fodor Mária vezette vendéglátóhely

Az ausztriaiak mellett japánok, kínaiak, koreaiak is szívesen betérnek belvárosi Ilona Stüberl étterembe. A tulajdonos, Fodor Mária az évtizedes munkássága elismeréséül a közelmúltban vette át Bécs tartományi arany érdemjelét. 

Horváth László

Az elismerést Kurt Stürzenbecher, a fővárosi közgyűlés gazdasági bizottságának elnöke adta át Fodor Máriának

Forrás: VN

A rangos elismerést a bécsi városvezetés még 2020 decemberében ítélte oda Fodor Máriának, a Ilona Stüberl étterem tulajdonos-vezetőjének. A díjat azonban az akkor bevezetett járványügyi korlátozások miatt nem tudták átadni. Erre két év után, a napokban került sor – tudósított az ausztriai közszolgálati média. 

Bécs tartományi arany érdemjelét Kurt Stürzenbecher, a fővárosi közgyűlés gazdasági bizottságának elnöke adta át Fodor Máriának. A díjat minden évben a főváros gazdasági, társadalmi vagy tudományos életében évtizedeken át jelentős szerepet játszó személyeknek ítélik oda. 

- Nagyon büszke vagyok a díjra, hiszen ezt azok kapják, akik az elmúlt években, évtizedekben jelentős szerepet játszottak a város gazdasági életében – közölte Fodor Mária, aki a tegnapi nagy forgalom, a teltház mellett nyilatkozott lapunknak. – Rajtam kívül két másik üzletember, egy  építőipari és egy szállítmányozó cég alapítója kapta meg az érdemjelet. Éppen a minap gondoltam rá, hogy harminchat évvel ezelőtt, január végén vettem át az étterem üzemeltetését. 

Fodor Mária kiemelte, a kicsinek számító, harminc férőhelyes étteremben kizárólag magyarok dolgoznak. A szombathelyi, mosonmagyaróvári alkalmazottak mellett vannak, akik Budapestről, Nyíregyházáról érkeztek.  

Az Ilona Stüberl étterem étlapján hagyományos, magyaros ételek szerepelnek. – A belváros közepén vagyunk, ahol sok külföldi turista fordul meg. Sokan keresték a bécsiszeletet, így az aranybarnára sütött borjúszeletet felvettük a kínálatba. Ennyi engedményt tettünk - mondta. 

Az étterem bemutatkozásából kiderült, a családi vállalkozást 1957-ben Somlai Ilona és testvére, Mihály alapították. A hamisítatlan magyar konyhának és a jellegzetes atmoszférának köszönhetően hamar a jó ételeket kedvelő emberek találkozóhelyévé vált az „Ilona”. Az éttermet 1987-ben Fodor Mária, Somlai Mihály nevelt lánya vette át. Azóta az ő irányítása alatt működik, hűen követve a hagyományos „Ilona-vonalat”. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában