2023.02.14. 18:30
Arany érdemjeles lett a bécsi étterem - A magyarok találkozópontja a Fodor Mária vezette vendéglátóhely
Az ausztriaiak mellett japánok, kínaiak, koreaiak is szívesen betérnek belvárosi Ilona Stüberl étterembe. A tulajdonos, Fodor Mária az évtizedes munkássága elismeréséül a közelmúltban vette át Bécs tartományi arany érdemjelét.
Az elismerést Kurt Stürzenbecher, a fővárosi közgyűlés gazdasági bizottságának elnöke adta át Fodor Máriának
Forrás: VN
A rangos elismerést a bécsi városvezetés még 2020 decemberében ítélte oda Fodor Máriának, a Ilona Stüberl étterem tulajdonos-vezetőjének. A díjat azonban az akkor bevezetett járványügyi korlátozások miatt nem tudták átadni. Erre két év után, a napokban került sor – tudósított az ausztriai közszolgálati média.
Bécs tartományi arany érdemjelét Kurt Stürzenbecher, a fővárosi közgyűlés gazdasági bizottságának elnöke adta át Fodor Máriának. A díjat minden évben a főváros gazdasági, társadalmi vagy tudományos életében évtizedeken át jelentős szerepet játszó személyeknek ítélik oda.
- Nagyon büszke vagyok a díjra, hiszen ezt azok kapják, akik az elmúlt években, évtizedekben jelentős szerepet játszottak a város gazdasági életében – közölte Fodor Mária, aki a tegnapi nagy forgalom, a teltház mellett nyilatkozott lapunknak. – Rajtam kívül két másik üzletember, egy építőipari és egy szállítmányozó cég alapítója kapta meg az érdemjelet. Éppen a minap gondoltam rá, hogy harminchat évvel ezelőtt, január végén vettem át az étterem üzemeltetését.
Fodor Mária kiemelte, a kicsinek számító, harminc férőhelyes étteremben kizárólag magyarok dolgoznak. A szombathelyi, mosonmagyaróvári alkalmazottak mellett vannak, akik Budapestről, Nyíregyházáról érkeztek.
Az Ilona Stüberl étterem étlapján hagyományos, magyaros ételek szerepelnek. – A belváros közepén vagyunk, ahol sok külföldi turista fordul meg. Sokan keresték a bécsiszeletet, így az aranybarnára sütött borjúszeletet felvettük a kínálatba. Ennyi engedményt tettünk - mondta.
Az étterem bemutatkozásából kiderült, a családi vállalkozást 1957-ben Somlai Ilona és testvére, Mihály alapították. A hamisítatlan magyar konyhának és a jellegzetes atmoszférának köszönhetően hamar a jó ételeket kedvelő emberek találkozóhelyévé vált az „Ilona”. Az éttermet 1987-ben Fodor Mária, Somlai Mihály nevelt lánya vette át. Azóta az ő irányítása alatt működik, hűen követve a hagyományos „Ilona-vonalat”.