Keresztényként feladatunk segíteni

2023.02.06. 14:54

Az Árpád-házi Szent Margit iskolában nyílt meg az Afrika-hét - fotók

Az Árpád-házi Szent Margit iskolában nyitotta meg az Afrika-hetet dr. Székely János megyés püspök, aki római tanulmányai idején maga is járt Afrikában. Előadás, tanúságtételek hangzottak el. A tematikus héten gyűjtést is szerveznek.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

A Mindannyian testvérek témahét megnyitóján elsőként Egyed Bernadett Rita, az iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Emlékeztetett: intézményük 2021-ben csatlakozott a programhoz a diákokkal, tanárokkal, szerzetes nővérekkel együtt. Majd a program létrehozója Székely János nyitotta meg a témahetet. 

– Földünk lakosságának 40 százaléka él napi 2 dollárnál kevesebb jövedelemből, ez tizedrésze annak, ami egy magyar gyermeknek jut. Ugyanerre a világra születtek, ugyanúgy vágynának arra, hogy szép legyen az életük, mégis sokaknak óriási nélkülözés jut. A szegények testvéreink, egyetlen mennyei atyának a gyermekei vagyunk, ugyanarra a földre születtünk. Ez a program nekik akar segítő kezet nyújtani – mondta. Majd felelevenítette, hogy az első gyűjtésen Kongóban egy árvaháznak segítettek. A befolyt több mint 8 millió forint adományt az Üldözött Keresztényekért Felelős Államtitkárság megkétszerezte. Az összegből az árvaház gyermekeinek cipőt, ruhát, élelmet, ágyakat vettek, építettek egy három tantermes új iskolaépületet és megvásárolták a közelben levő forrást, hogy a vízellátást biztosítsák a gyermekeknek. A főpásztor megköszönte mindenkinek a segítségét, aki a programban részt vesz. Végül szimbolikus ajándékot adott át Rita nővérnek: Kongóból az árvaházból érkezett fűszertartó edényt, amit gyermekek készítettek.

Hardi Titusz OSB pannonhalmi bencés szerzetes atya számos szállal kötődik Afrikához: gyermekkorának egy részét Algériában töltötte, kétszer három hetet volt Kongóban, bátyja 28 éve missziós orvos az országban. A diákoknak a hatalmas országról, az ottani viszonyokról, a betegekről, az iskoláztatásról, a vallásról, az emberekről mesélt, és arról is, hogy álmuk egy plébánia kialakítása. A szombathelyi Szent Márton Köpenye Alapítvány jól működik, közvetlenül tudja eljuttatni az adományokat, jegyezte meg.

Az atya előadása és két diák tanúságtétele után Ilodigwe Emmanuel afrikai szalézi szerzetes, diakónus, misszionáriustanúságtételét hallgathatták meg az érdeklődők. Ő 2016-ban Nigériából érkezett Magyarországra, hogy fiatalokat vezessen a hit felé. Kőszegen is a hit és a segítés fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, hálás a programnak: keresztényként feladatunk segíteni.

A Szombathelyi, a Kaposvári, a Váci, a Pécsi Egyházmegyék, a Boldogasszony Iskolanővérek, a Bencés, a Jezsuita és a Szalézi Rendek együttműködésében február 6–10. között rendezik meg az Afrika-hetet. A program célja, hogy az iskolás diákok megismerjék az afrikai emberek életét, megnyissák a szívüket mások megsegítésére. A tematikus héten szakértők beszélgetnek a gyerekekkel, és gyűjtést is szerveznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában