Négy városban is járt

2023.02.08. 16:10

Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos több észak-vasi településre látogatott - fotók, frissítve

Ágh Péter országgyűlési képviselő meghívására Kőszegre, Bükre, Sárvárra és Celldömölkre látogatott Czunyiné dr. Bertalan Judit szerdán. Az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos konkrét tervekről és távlati célokról is egyeztetett a települések vezetőivel - a munkamegbeszéléseken ott volt Ágh Péter országgyűlési képviselő és Kondora Bálint, a vármegyei közgyűlés alelnöke.

Vas Népe

Fotó: © Cseh Gábor

Kőszeg volt az első állomása a kormánybiztos Észak-Vas vármegyei látogatásának. Az egyeztetést követően Básthy Béla, a város polgármestere lapunknak elmondta: – Önkormányzatunk szándéka, hogy a belvárosban megvalósult és folyamatban lévő jelentős fejlesztéseket, mint az iASK épületfelújításai, a Benedikt-hotel vagy a Harangtorony-szálló kialakítása, illetve az egyházi épületek felújítása további beruházások kövessék. A kormánybiztost tájékoztattam 300 millió forintot meghaladó nyertes TOP-pályázatunkról, amely a Hősök Tornya kiállításának megújítását célozza. 

Beszélt arról is: - szeretnénk, ha folytatódhatna a belváros megújulása, hiszen az a célunk, hogy Kőszeg centruma vonzó turisztikai attrakcióként jelenjen meg a térségbe látogatók számára, és így a városunk a térség húzóerejét jelentő gyógyturizmus vonzó kiegészítő kínálati eleme legyen. Szándékunk továbbá, hogy a város adóbevétel szempontjából forráshiányos állapotából kilépjen – ehhez telephelynek alkalmas területek kialakítására, vállalkozások letelepítésére van szükség. A kormánybiztos együttműködését kértem, hogy Kőszeg vállalkozási környezetét, gazdaságát a kormánnyal együtt meg tudjuk erősíteni.

Forrás: Ohr Tibor

Ezután a büki Nestlé gyárban tett látogatást Czunyiné dr. Bertalan Judit. – Az állateledelgyár januárban bejelentett újabb beruházási ütemének részleteiről adtunk tájékoztatást, továbbá kitértünk arra is, mindez milyen lehetőséget jelent a térségbeli mezőgazdasági termelők, a beszállítók számára. Szóba kerültek a távlatilag tervezett útfejlesztések is, úgy gondoljuk, ezek nem csak a gyár, de a helyiek és a környéken élők érdekét is szolgálják. Végső soron a büki idegenforgalom is erősödhet, hiszen amennyiben megvalósulnak a tervezett beruházások, a turisták is gyorsabban és biztonságosabb körülmények között érhetik el a várost– mondta dr. Tompa Gábor, a Nestlé vállalati Kommunikációs és Kormányzati Kapcsolatok Igazgatója. – Ott volt a találkozón dr. Németh Sándor polgármester is, aki úgy fogalmazott: – A kormánybiztos személyesen is meggyőződhetett arról, milyen komoly gazdasági elképzeléseink vannak. Bízunk abban, a kormányzat segítségével közösen fejleszthetjük a kiszolgáló infrastruktúrát.

Forrás: Ohr Tibor

Kora délután érkezett meg Sárvárra Czunyiné dr. Bertalan Judit, aki előbb rövid látogatást tett a Nádasdy várban, majd egyeztetett Kondora István polgármesterrel. A városvezető beszámolt a turizmust, infrastruktúrát és kulturális örökséget jelentő terveikről. Egyeztettünk a Bük-Sárvár turisztikai térség fejlesztési lehetőségeiről és a vidéket meghatározó útvonalakról is.  

Itt adott lapunknak is interjút a kormánybiztos. Ebben kiemelte: a megalapozó munkák során járt már Vas vármegyében, de akkor megyei szinten tekintették át a lehetőségeket, beszélték meg a problémákat. Fontosnak tartotta azonban azt is, hogy külön ellátogasson bizonyos településekre. - A hely adta tradíciók, adottságok indokolják, hogy a helyieket is meghallgassam, és a helyi igényekre helyi válaszok mentén tegyünk javaslatot az északnyugat-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna fejlesztési stratégaijának megalkotásában – fogalmazott.  

Ágh Péter, Észak-Vas vármegye országgyűlési képviselője arról beszélt: célszerű, ha a döntéshozók ismerik a helyi képviselők elképzeléseit, terveit.  Ennek szellemében járt a térségben - meghívására -tavaly Gyopáros Alpár modern településekért felelős kormánybiztos, a közelmúltban pedig Lázár János építési és közlekedési miniszter látogatott a térségbe. –Tudjuk, hogy a háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika nagyon nagy kihívás elé állította az ország költségvetését, de nekünk a jövőre is gondolnunk kell, hogy tudjuk majd, merre lépjünk tovább. Ezért hívtam meg kormánybiztos asszonyt is – húzta alá a politikus.

– A kormánybiztossal a vármegyei területfejlesztési programokat, a TOP Plusz aktuális helyzetét tekintettük át – tájékoztatott dr. Kondora Bálint, a Vas vármegyei önkormányzat alelnöke. – Státuszjelentést adtunk a négy városban elnyert pályázatokról. Arról is szó esett, milyen fontos fejlesztési igények merültek fel az érintett települések részéről. Megnéztük, hogy ezeket miként lehetne megvalósítani a jelenleg felülvizsgálat alatt álló TOP Plusz pályázati rendszerből.

Forrás: Ohr Tibor

A szerdai látogatássorozat Celldömölkön ért véget. Fehér László polgármester tartalmasnak és eredményesnek értékelte a találkozót, amelynek legfőbb témája az volt: a hét beadott uniós pályázat közül hatot megnyertek, egy pedig tartaléklistára került. Többek között önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére, az alsósági óvoda és a város konyhájának felújítására kaptak támogatást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában