Előadás

2023.02.23. 13:16

Dívák és bonvivánok Vasban - Feiszt György előadásában a répcelaki Nyitott Térben

Jól ismert és mindig örömmel látott vendég érkezett Répcelakra a Nyitott Tér Kulturális Közhasznú Egyesület szabadegyetemi sorozatának meghívására. Feiszt György nyugalmazott levéltáros, történész ezúttal a Vas vármegyéhez kötődő színeszekről, színésznőkről tartott előadást Dívák és bonvivánok – vasi származású színészek címmel.

Polgár Patrícia

Fotó: VN

Feiszt György  megosztotta hallgatóival: előadásának alapötletét az adta, hogy egyszer Szombathelyen sétálgatva megpillantott egy utcanévtáblát, amelyen Komlósi Ferenc neve állt – bevallotta, maga sem hallott korábban a színészről, arról meg pláne nem, hogy hogyan kötődik Szombathelyhez. Hosszas kutatás eredményeképpen egy 1836-os Vas vármegyei közgyűlési jegyzékben bukkant a nevére – ebben többedmagával kezdeményezte a "Dunán Túli Nemzeti Szín Művészeti Társaság" megalapítását.

Később beszélt  ismert és kevésbé ismert színészekről, színésznőkről. Jászai Mariról, aki vándorszínészként többször is eljutott Szombathelyre.  Márkus Emíliáról, aki egy neves szombathelyi családba született és haláláig többször is visszatért a városba, ahol ma már utca viseli a nevét, szülőházán pedig emléktábla emlékezik meg a magyar színjátszás emblematikus alakjáról. Somlay Artúr, drámai színészünk nevét ugyancsak utca viseli a vármegyeszékhelyen – a levéltáros nem talált választ a névadás miértjére.

Kiderült, Honthy Hanna második férjével, Pethő Miklóssal rövid házasságuk alatt rendszeresen járt rokonlátogatóban Körmenden, ugyanis férje sógora volt a város főszolgabírója. Ugyancsak kötődik Körmendhez Németh Mária operaénekesnő, aki a városban látta meg a napvilágot 1897-ben. Tartalmas élete során bejárta Európa legnagyobb színpadait. Később férjével Nemeskoltán telepedett le, az ottani kastélyban forgatták le a Halló, Budapest! című operafilmet.

Páger Antal vasi jelenlétét a háborúnak „köszönhetjük” – derült ki az előadásból. Páger Budapest bombázásakor ugyanis családjával leköltözött kislányai Pornóapáti származású dajkájához 1944-ben. Főszereplésével előadást is meghirdettek a vármegyeszékhelyen, ami Szombathely szőnyegbombázása miatt meghiúsult.

Jávor Pálról egy korabeli újságcikk azt írta: a színészlegenda Szombathelyen érettségizett, Jermann Pál néven, a Premontrei Gimnáziumban – ez nem teljesen felelt meg a valóságnak, de családjával rövid ideig valóban élt Szombathelyen, a Petőfi utca 33-ban és a város több elemi iskolájában is megfordult diákként.

Meglepő módon Karády Katalin is kötődik vármegyénkhez, ugyanis édesanyja Chernelházadamonyán született. Feiszt György elmondta: a színésznőt a háború után félreállították. Utolsó fellépése a szombathelyi Kovács Nagyszállodában volt 1951-ben, ami után Amerikába disszidált.

Benkő Gyula színművészünkről megtudhattuk, nagyszülei Döröskén éltek, Bodor Tibor pedig Vasszentmihályon kötött házasságot 1945-ben.

A nyugalmazott levéltáros beszélt még a zsédenyi születésű Horváth Józsefről, akit többek között a Szomszédok című televíziós filmsorozatból ismerhet a nagyközönség. Megidézte végül a sárvári születésű Kabos Lászlót, akiről büszkén emlékeznek meg a kisvárosban: a színész nevét viseli a városi mozi, de utcát is neveztek el róla Vasút utcai szülőháza közelében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában