Közgyűlés

2023.02.24. 15:24

Értékeltek a frakciók: költségvetésről, polgármesterjelöltségről is hallhattunk

Az elfogadott költségvetésről, a civil szervezetek helyzetéről és az utcafelújításokról is szó esett a közgyűlés utáni frakcióértékeléseken a városházán.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

- A szombathelyi önkormányzat a jó állapotban lévő önkormányzatok közé tartozik – mondta a pénteki sajtótájékoztatón az elfogadott költségvetés kapcsán Horváth Attila alpolgármester, hozzátéve: az idei évet tudják finanszírozni, a 2024-es év már egy másik kérdés lesz.

Két gyermekháziorvos is csatlakozik a szombathelyi egészségügyi alapellátó rendszerhez – ezt is kiemelte a közgyűlési döntések sorából László Győző alpolgármester (ÉSZ), aki a háziorvosi életpályamodell sikerét húzta alá. Nem emelkednek a jegy- és bérletárak, és járatritkításra sem kell számítani a helyi tömegközlekedésben – erről Horváth Soma alpolgármester (ÉSZ) nyilatkozott. Döntöttek arról: 2023-ban a helyi közösségi közlekedést nyújtó Blaguss Agora Hungary Kft. számára ellentételezésként a KSH fogyasztói árindex alapján egy kilométerre vetítve 713 forintot hagytak jóvá.  

A Szova Nzrt. és a Vasivíz Zrt. rossz helyzete miatti tartalékot hiányolta a városi büdzséből Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KNDP), ezért nem támogatták a rendelettervezet elfogadását. Hozzátette még: hiányérzete maradt amiatt is, hogy hiába kérte Kopcsándi József képviselőt (ÉSZ), hogy a Szova stratégiai igazgatójaként stratégiai tervét vázolja, az elmaradt.  

Többször szólították Illés Károlyt a Fidesz polgármesterjelöltjeként a közgyűlési vita során. A politikus kérdésünkre úgy reagált: - A Fidesz, mint jelölő szervezet ezt a döntést időben meg fogja hozni és értesíti a választókat is, hogy ki a polgármesterjelöltje. Ilyen döntés még nem született. Baloldali feltételezések vannak, hogy verseny lenne a jobboldalon a polgármesteri székért. Nincs ilyen, egységesek vagyunk – hangsúlyozta Illés Károly.

Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) kérdésünkre megerősítette: számítanak arra, hogy az épületet fenntartó civil szervezetek számára az év során pluszforrást kell nyújtaniuk. Most a bázisévben meghatározott összeget kapták előirányzatként, és ennek is örültek – tudtuk meg Tóth Kálmántól. A politikus szerint ugyanakkor várható, hogy további önkormányzati forrással kell segíteniük e szervezetek működését. Németh Ákos tanácsnok (ÉSZ) azt emelte ki: megújulhat a Hajdú és a Szőlős utca útburkolata, az ehhez szükséges döntéseket meghozta a közgyűlés.

Alapos egyeztetés után vállalták az önkormányzati cég- és intézményvezetők, hogy elkészítik idei költségvetésüket. Erről márciusban fog dönteni a közgyűlés, és akkor látjuk majd azt is, hogy az az önkormányzati támogatás, amit csütörtökön elfogadott a testület, mire lesz elég – emelte ki Koczka Tibor (Pro Savaria), hozzáfűzve: - Az, hogy van költségvetése a városnak, mindenképpen megnyugtató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában