Előadás

2023.02.28. 07:00

Istenről és a világról beszél - Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános ma a Martineumban ad elő

Életünket meghatározó, fontos döntésekről és ezek erkölcsi tartalmáról tart előadást Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános ma 18 órától a Martineum Felnőttképző Akadémia sorozatában.

Óvári Gábor

Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános a felnőttképző akadémia vendége lesz

Forrás: VN-archívum

Fotó: Unger Tamás

Előzetes érdeklődésünkre az atya elmondta: a transzcendentális teológia világába kalauzol minket, amely szerint az ember úgy juthat el Istenhez, ha átadja magát a misztériumnak. Az előadó az Istennel való találkozást nem egy elvont fogalomként kezeli, hanem valóságként éli meg. Merkli Ferenc Istenről és világról szóló előadása egyenes folytatása dr. Papp Miklós görögkatolikus pap, erkölcsteológus gondolatainak. A kiindulópont az, hogy az ember, mint egy alapvetően erkölcsös lény, sokféle kihívással találkozik élete során, mely próbára teszi kitartását a meghozott döntéseivel kapcsolatban. 

Merkli Ferenc elsősorban az ember életének néhány nagy döntését veszi figyelembe, amelyek aztán definiálják a világhoz való viszonyát, az eseményekhez szabott morális hozzáállását. Ilyen döntés az előadó szerint a házasság, a gyermekvállalás, az Isten melletti elköteleződés vagy éppen a papi hivatás. – Ezek a fontos mérföldkövek meghatározzák lényünket, a valami mellett történő végleges elköteleződést jelképezik. Erkölcsi tartásunknak a nagy döntéseink a pillérei, mert mindannyian vagy valami ellen, vagy valami mellett foglalunk állást. Az alapvető probléma ma az, hogy kevesen tartanak ki a nagy elhatározásaik mellett, a mindennapok történései sokakat letérítenek a választott útról – összegezte a témát Merkli Ferenc, aki szerint „pártállásunktól” függetlenül az Istennel való viszonyunkkal kell tisztában lennünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában