Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!

2023.02.21. 14:43

Kőszegen jól megfogták a farsang farkát, jelmezbe bújt a város - rengeteg fotóval, videó

Farsangfarkán, húshagyókedden megint közös jelmezes bolondozásra, téltemetésre gyűlt össze a város. Búcsúztak a téltől és köszöntötték a tavaszt – az időjárás komolyan vette a jelzést: 18 °C-ot mértek.

Tóth Kata

Kőszeg Farsangfarka, 20230221, ut, Kőszeg, Unger Tamás / Vas Népe

Fotó: © Unger Tamás

Sok belvárosi üzlet, vendéglátóhely dolgozói jelmezben kezdték a munkát. Tíz órakor pedig több százan zsibongtak a Fő téren: álarc mögé bújtak az óvodai csoportok és az osztályok. Színes medúzaseregként feltűntek a tömegben a Balog-iskola 2. b-sei; az Árpád-házi ovisok csokigolyókként, a Mesevár ovi Katica csoportja dalmata kiskutyákként, a Dr. Nagy László EGYMI Beszédjavító Általános Iskola alsósai túrórudikként masíroztak. A Meseváros ovi Újvárosi Tagóvodájából 14-en dominónak öltöztek – a művelődési ház munkatársai édességgel készültek minden jelmezesnek. 

A Bersek-iskola 5. osztályosai – veszélyes tengerek kalózai – műsorral is  . Farsangfarki vidámságokkal búcsúzott a téltől Zsuzsi és Dóri, a RépaRetekMogyoró Társulat interaktív gyerekműsora. Maszkabáli-karneváli hangulatban hívták táncba a gyerekeket, miközben csokis popcorn illat szállt a levegőben.

A felszabadult mókázás helyszíne volt a városháza is. A bejáratnál mindjárt az Óz, a nagy varázsló mese ugrott be: „A sárga úton haladj, az odavisz ahova mész.” Követtük a sárga öntapadós lapokkal jelzett utat, és eljutottunk (volna) Óz birodalmába, ha a madárijesztő, a bádogember, Dorothy és az északi jó boszorkány, vagyis a fejlesztési iroda munkatársai nem mentek volna ki a főtérre megkeresni a hiányzó oroszlánt. (Az oroszlános díszkútig jutottak.)

Végül a polgármestertől kaptunk bebocsátást. Básthy Béla Kőszeg történelmi hősei előtt tisztelegve eredeti viseletet, huszárruhát öltött. Azt is elmondta, milyen megfontolásból: kétszáz éve halt meg Mecséry Dániel altábornagy, a „legkeményebb fejű magyar”, aki 1805-ben a Nürnberg melletti csatában mély sebekkel a fején és testén lebukott lováról, de felgyógyult. A legkeményebb fejűség polgármesteri tulajdonság is, csakúgy mint az egykori kőszegi bencés gimnáziumban tanult Hadik András huszártiszt, hadvezér tette: a lehetetlent is megkísérelve Berlin átadását és hadisarc kifizetését követelte a hétéves háborúban. Amikor ott jártunk, a polgármester éppen Halász Jánost, a Városok, falvak szövetsége delegációját kísérte ki a városházáról. Elnökük, Halász János elismerően nyilatkozott a városról, a farsangfarka rendezvényről.

A máskor öltönyös Terplán Zoltán alpolgármester permetezővel a hátán, gereblyével a kezében jött szembe. A kertész-szőlősgazda párhuzamot látott egy napra választott foglalkozása és a városvezető feladatai között: mielőtt ültetnek, elő kell készíteni a terepet; újat létrehozni mindig óriási feladat – mondta. Ahogy a permetezéssel a növényeket védik meg, úgy óvja a városvezetés is a polgárokat a nehézségektől. A már megtermett gyümölcs és a város értékei, turisztikai kínálata között is hasonlóságot vélt felfedezni – menedzselni kell mindkettőt.

A hivatal többi osztálya is maskarába bújt tegnap: a jegyzői iroda munkatársai abban hisznek: borban az igazság – ők a kőszegi borokat személyesítették meg. A pénzügyesek a Ki vagyok én? Társasjáték alapján öltöztek be; a hatósági osztály munkatársai teafiltereknek, a városüzemeltetés napsütéssel, villámokkal, szivárvánnyal kőszegi időjárásnak. Néhány belvárosi üzletbe is benéztük: megcsodáltuk a Biotéka vidám, színes papagáj-eladóit, akik vendégül látták az ovisokat. A „Városszéli Egészségházban”, vagyis a Stefi büfében pedig reggel óta dr. House rendelt: ápolóival nemcsak azoknak segített, akik megsérültek, hanem akik megéheztek, megszomjaztak, azoknak is.

A délutáni utcabálon a Karc együttes zenél. 15 órakor a jelmezesek tesznek egy nagy kört a belvárosban, 17 órakor pedig eredményt hirdetnek, kié a legötletesebb jelmez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában