Évtizedek óta gyűjt

2023.02.08. 07:00

Különleges hobbija van Sávoly Zoltánnak - Több mint kétezer sörösdoboz van a gyűjteményében - fotók

Évtizedek óta sörösdobozokat gyűjt, a kétezer-egyszáz darabos gyűjtemény negyedik emeleti lakásában vannak gondosan rendszerezve.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Sávoly Zoltánék lakásában kétezer-egyszáz sörösdoboz van a polcokon a világ minden tájáról, jó pár darabból a házigazda válaszfalat is épített az előszobában. - 1987 szeptemberében kezdtem gyűjteni, legutóbb 2020-ban összesítettem, akkor nagyjából 2100 darabot írtam össze, ehhez jön még hozzá, ami a pincében van - mondja Zoltán, majd arról is mesél, hogy az 1980-as években Magyarországon nem nagyon lehetett dobozos sört kapni, maximum "dolláros" boltban, így a gyűjtemény első darabjai külföldről valók. Az apósa tag volt a körmendi labdarúgó klub vezetésében, mindig ő vitte Ausztriába a csapatot, így eleinte tőle kapott dobozokat. A vasútnál Zoltán munkatársai között voltak osztrákok is, ők is rengetegszer megajándékozták. A gyűjtőnek mostanra öt földrész hatvanegy országából vannak sörösdobozai. Az űrmértékek széles skálán mozognak: a legkisebb kiszerelés 1,35 decis, a legnagyobb 5 literes. 

- A gyűjtemény katalogizált, minden darabnál ott a bejegyzés az űrmértékre és az országra vonatkozóan. Sajnos, azt nem írtam fel, hogy melyiket kitől kaptam - mondja a különleges kollekció tulajdonosa, aki a lányával gyakran játszott olyat korábban, hogy időre kellett megkeresni egy-egy darabot. Ez néha két órába is beletelt.  

Zoltán a sógorától szinte mindig sörösdobozokat kap ajándékba. Felesége nem bánja, hogy a gyűjtemény része a lakásnak, egy valamit viszont már a kezdetek kezdetén kikötött. A dobozok takarítása, portalanítása a házigazda feladata. Végezetül Zoltán kérdez: - Szerinted mi a sörgyártás legfontosabb alapanyaga? Mielőtt kimondanám a malátát, jelzi, hogy nem az, hanem a víz. Azok a jó sörgyártó országok, amelyeknek gleccservizeik vannak, ott a jeget felolvasztják, abból csinálnak sört.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában