vaol.hu podcast

2023.02.04. 07:02

Mesélő Podcast: Nyolcszáz esztendő titkai és a hetyei kehely

Szent Jakab temploma első okleveles említéseiből kiderül: ez volt Kemenesalja főesperesi egyháza.

Feiszt György

Forrás: Unger Tamás

A nyolc évszázada álló templom máskülönben egy ritka kegytárgyról is nevezetes. Az évszázadokon át itt őrzött, aranyozott, ezüst kehely  talpában Kassa város ötvöscéhének szimbóluma látható. A műtárgyat Thomas Zegedy nobilis ötvös mesterjegye és a TENTO . KALICH . GEST . VDIELAN . KECTI . ACHWALE . PANV . BOHV . KOSTEV . WPIS . SECLICH . K . SWATEMV . KRIZI . Anno Domini 15 + 88 szláv felirat hitelesíti. Magyarul: „Ezt a kelyhet az Úristen dicsőségére és tiszteletére a Szent Kereszt templomnak készítették. A kassai eredetű kehely nagyon hasonlít az egykor a csöngei evangélikus templomban őrzött, napjainkban a budapesti Evangélikus Múzeum kiállításán látható kehelyhez.

A művészettörténeti kutatás szerint a két mestermunka hasonlóságára a felvidéki ötvöscéhek által használt azonos mintakönyvek adnak magyarázatot. A csöngei kegytárgy talpán levő karéjokban a négy evangélista szimbólumai, az angyal, az oroszlán, a bika és a sas látható, mondatszalagjaikon az evangélisták 16. századi antikva betűkkel vésett neveit olvashatjuk. A hetyei kehely talpazatának karéjaiban az evangelisták szimrbólumai mellett   egy-egy címert is van. A kehely szárának kidudorodó részén Jézus nevét látjuk:  „I E S U S +”.

© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

Az ún. „huszita kelyhek” vasi földre kerülésének kalandos történetét Kemenesalja helytörténeti kutatói több tanulmányban ismertették. A csöngei relikviát a hagyomány szerint az Asszonyfalvi Ostffy család egyik férfitagja a 15. században vívott háborúból hadizsákmányként hozta magával. Ennek az analógiájaként feltételezhető, hogy a hetyei kehely is – amelyet a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstárban őriznek – egy Felvidéken harcoló kemenesaljai katona hadizsákmányaként kerülhetett a plébániára.

© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában