„A medve igen nagy filozóf”

2023.02.02. 18:00

Mikor jön már a tavasz? - Szombathelyi szakértőt kérdeztünk

Ha a medve február másodikán kijön a barlangjából és meglátja a saját árnyékát, megijed és folytatja a téli alvást. Ekkor hosszú télre lehet számítani – tartja a hagyomány, amelyről megkérdeztünk egy szakértőt is.

Óvári Gábor

Forrás: veol.hu

Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, azaz február másodika a népi időjósok nagy napja is, hiszen ekkor, ha a medve, mormota vagy a sündisznó meglátja a saját árnyékát, akkor még sokáig egészen biztosan hideg lesz. Nem túl régi szokásról van szó, amit Jókai Mórnak köszönhetünk, aki az 1868-ban megjelent Új földesúr című regényében fejti ki a medve időjós tevékenységét. Mint írja: „A medve igen nagy filozóf… Van aztán egy napja a télnek, aminek „gyertyaszentelő” a neve. Miről tudja meg a medve e nap feltűnését a naptárban, az még a természetbúvárok fölfedezésére váró titok. Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban. Azt nézi, milyen idő van!…”   

Jókai medvéről kifejtett gondolatait feltehetően egy francia szerzetes verse ihlette, abban szerepelnek medvével kapcsolatos leírások. A világ egyik legismertebb ilyen népi „szertartása” az amerikai mormota-nap, amelyről egy szórakoztató hollywoodi mozi is készült Bill Murray főszereplésével. Az amerikaiaknak egy pennsylvaniai mormota, Phil mondja meg, hogy mennyi ideig tart még a tél. Az amerikai esemény azonban egy német szokásra vezethető vissza, a németek egy sündisznót figyeltek meg, így jutottak fontos időjárási előrejelzésekhez.  

20230202 Veszprém Állatkert időjósló medveles Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló
Fotós: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

A medvékkel kapcsolatban a népi megfigyelések néha tévesek. Dankovics Róbert, a Savaria Múzeum biológusa elmondta, hogy a medvék télen nem alszanak, csak pihennek, és nem is a hideg miatt húzódnak vissza, hiszen nekik az európai telek egészen enyhék. A táplálék hiánya már nyomósabb érv arra, hogy télen egy barlang mélyén várják ki a tavaszt.

20230202 Veszprém Állatkert időjósló medveles Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló
Fotós: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában