Középkori kolostorban

2023.02.14. 07:00

Múlt és jelen egy helyen - A falu központjában rendeztek be múzeumot Pápocon

A falu központjában álló egykori középkori kolostor, majd polgári iskola megmaradt épületrészében rendezték be azt a múzeumot, amely azóta is a település múltjából fennmaradt régiségek őrzője – az épületrészt egyúttal közösségi színtérként is használják, így kötve össze a jelent a régmúlttal.

Polgár Patrícia

A régi hímző asszonyok keze munkáját dicséri a múzeumban található díszpárnagyűjtemény is – mutatja Nováky Ernő

Forrás: Unger Tamás

Hiába rendelkezik a településünk több évszázados múlttal, a régi emlékek nagy részét a modernizáció elpusztította, elhunyt időseink örökösei kidobálták, eladták azokat – fogalmazta meg Nováky Ernő, Pápoc polgármestere. Szomorúságára a településen korábban működő öt kovácsműhelyből és az ugyancsak nagy hagyománnyal bíró cekkerkészítők munkájából semmi nem maradt fenn. Pedig, mint mondja, az önkormányzat nagy energiát fordít a régi tárgyak felkutatására: amikor meghal egy idős ember a faluban, a család beleegyezésével átnézik a hagyatékát, és elkérik vagy megvásárolják azokat a darabokat, amelyek a település múltjához kapcsolódnak. A Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával nemrégiben indult újra (és az épületben működik) a településen a kézimunka- és a kosárfonó szakkör – azért újra, hiszen ilyen csoportok már korábban is voltak Pápocon. A kézimunkaszakkör az 1970-es, 1980-as években működött, az akkor készült hímzések faliképek és egy nagyobb díszpárnagyűjtemény formájában színesítik a gyűjteményt. Kosárfonók szintén a nyolcvanas évekig tevékenykedtek a településen. 

Mint a polgármester elmondta, a vesszőt a merseváti telepről vitték a faluba, és elsősorban a mezőgazdasági kosarakat verték Pápocon, de működött egy olyan műhely is, ahol háztartási holmikat kötöttek – ennek emlékére egy helyben készült kézikosár is fellelhető a kiállításon. A korábbi köröktől, csoportoktól függetlenül „egyedi használati tárgyak”, régi portrék, kenyérlapát, kenderfésű, régi bútorok és még egy 300 éves gobelin is megtalálható a gyűjteményben. Néhány, a falon díszelgő linóleummetszetre – amelyek Tavaszy Noémi festő, grafikus, iparművész keze munkáját dicsérik – pillantva Nováky Ernő felidézi: az országos hírű művészt 1978 környékén kérte fel a celldömölki tanács, hogy várossá válásukat örökítse meg művészi formában. Tavaszy Noémi különböző alkotásokat készített a településről, a környéket járva pedig Pápocra is ellátogatott, ahol öt képet készített. Ezeket egy aukción vásárolta meg az önkormányzat, azóta a polgármesteri hivatal falain kaptak helyet. 

Az öt helyi témájú festményen túl készítette el azokat a metszeteket, amelyek a kezdetektől a közösségi színtér falát díszítik. A múltat felelevenítendő az épületben kapott helyet a polgármester 201 példányt számláló falvédőgyűjteménye is. Mint azt Nováky Ernőtől megtudtuk, a település egyik előző polgármestere, Horváth Tiborné számos régi pápoci tárgyat gyűjtött össze, tőle ered a gyűjtemény ötlete. A közösségi színtér szomszédságában álló házat az önkormányzat megvásárolta, a jövőben szeretnének majd abban falumúzeumot kialakítani, erre egyelőre forráshiány miatt nem került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában