Kijáró

2023.02.07. 12:11

Népcsoportok Háza épül Burgenlandban – ősszel kezdődik az építkezés

A Népcsoportok Háza Burgenland projektnél a Landesimmobilien Burgenland állami ingatlankezelő egy lényeges előrelépést ért el a terveknek megfelelően: megbízták a korábbi városi kollégium átépítésért felelős generálkivitelezőt. 2023 őszén kezdődik az építkezés, a népcsoportok 2025-ben költözhetnek be az épületbe. Hans Peter Doskozil tartományfőnök az „évszázad-projektjének“ egyediségét hangsúlyozza.

Polgár Patrícia

Forrás: BMKE

Több cégből álló generálkivitelező munkacsoport került ki a legjobb ajánlattevőként az Európa-szerte meghirdetett pályázati kiírási folyamatból, ami a korábbi városi kollégium népcsoportházzá alakításáért felel majd. Ezt Hans Peter Doskozil tartományfőnök, Gerald Goger, a Landesimmobilien Burgenland (LIB) vezetője és Manfred Gräber, az MNA ingatlanfejlesztő építésze ismertette múlt kedden, a horvát, a magyar és a roma népcsoport, valamint Felsőőr városának képviselői jelenlétében – derül ki a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület közleményéből.

A tartományfőnök hangsúlyozta: A Ház egy új otthona lesz a három Burgenlandban élő, őshonos népcsoportnak. - Számunkra ez valóban az évszázad projektje, két millió euróval a jubileumi adományból finanszírozzuk, amit Burgenland az Osztrák Köztársaságtól kapott 2021-ben – fogalmazta meg Hans Peter Doskozil, majd hozzátette: Burgenlandot a népcsoportok együttélése jellemzi, ami egyedülállónak számít. Éppen úgy egyedülálló, az a közös tér, amit Népcsoportok Háza Burgenland néven létrehoznak – látható jele lesz a megbecsülésnek, és hozzáférhető lesz minden burgenlandi számára.

Rendezvényterem, vendéglátás, lakhatási lehetőség

Multifunkcionális centrum jön létre rendezvényteremmel, tantermekkel, irodákkal, kávézóval, a horvát, a magyar és a roma népcsoport könyvtáraival, negyven vendégágyas szálláshellyel. A szállásért és a vendéglátásért a tartomány leányvállalatai felelnek majd. Ezenkívül a LIB húsz lakóegységet létesít a központban és a tervek szerint épül fitneszterem és kültéri játszótér is.

Forrás: BMKE

A Landesimmobilien Burgenland megvásárolta az épületet Felsőőr városától, összesen 18,3 millió eurót invesztálnak annak átépítésébe és felújításába. Az összes hasznosítható terület 5540 négyzetméter, ennek egy harmada az, amit a népcsoportok hasznosítani tudnak. A terület kétharmadánál valamivel kisebb részen a vendéglátóegység és szállások lesznek, egy kisebb részt pedig az állam fog bérelni az állami pedagógusképzésben résztvevő hallgatók számára.

A következő lépések: megbeszélések a használókkal, részletes tervek

A következőkben a népcsoporti egyesületekkel közös megbeszélések lesznek, ezek után a részletes terveket dolgozzák ki, és meghirdetik a pályázatokat az építőipari vállalkozók számára, 2023 őszén pedig előkészítik az építési területet. Télen indul az elavult részek bontása, csak azután kezdik meg az új építkezést. A LIB nagy hangsúlyt fektet a meglévő struktúra megtartására, a fenntartható kivitelezésre, a megújuló építőanyagokra (faanyagok) és arra, hogy minél kevesebb zöld terület vegyenek el a környezettől. A tervek szerint napelemeket is installálása a tetőfelületekre. Várhatóan a munkálatokat 2025-ben fejezik be.

Georg Rosner, Felsőőr polgármestere üdvözli a projektet. - Az állammal, a tartománnyal és a népcsoportok képviselőivel folytatott nagyon konstruktív megbeszélések után tavaly a városi tanács egyhangú határozatával eladta a régi városi kollégiumot a Landes Immobilien vállalatnak. Ez a ház Felsőőr történelmének része és nagyon boldog vagyok, hogy kidolgozták a koncepciót a további hasznosítására. Nekem fontos volt, hogy a népcsoportprojektre egy már meglévő épületet adaptáljunk, azért, hogy ne vegyünk el újabb zöld területeket a várostól és szem előtt tartsuk a fenntarthatóságot. Felsőőrött négy népcsoport képviselői, három keresztény felekezet és további elismert vallási közösségek élnek békében egymással. Ők az oszlopai a városunk sokszínű kulturális közösségének – fogalmazta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában