Megnyitó

2023.02.21. 07:00

Őrségi fazekasok kiállítása - tizennyolc alkotó munkái a Pesti Vigadóban

Tiszta forrásból – Az őrségi fazekasság múltja, jelene és jövője címmel nyílik kiállítás a Pesti Vigadóban február 23-án, csütörtökön délután. Magyarszombatfai, őriszentpéteri, orfalui, szentgyörgyvölgyi és felsőjánosfai fazekasok kerámiáit mutatják be a fővárosi tárlaton.

Tóth Judit

Készül a tárlat 360 négyzetméteren. Simon Attila és Albert Attila

Forrás: VN

Albert Attila fazekasmester lapunk érdeklődésére hétfőn elmondta: a kiállítást a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezte, a meghívás nagy öröm és megtiszteltetés minden őrségi alkotónak. Közel ötszáz kerámiát szállítottak a helyszínre, ötször fordultak, egy fuvar még hátravan. A 360 négyzetméteres kiállítótér a Pesti Vigadó ötödik emeletén található, ahol tizennyolc fazekas munkái lesznek láthatók, olyan mesterek alkotásai is, akik már elhunytak. 

A kiállításban Kovács Erika (Felsőjánosfa), Papp Vilmos, Tóth János, Vörös Gábor, Vörös Péter, Cseke János, Zsohár Gyula, Zsohár Balázs, Albert Attila, id. Albert Attila, Nyakasné Czúgh Zsuzsanna, Czúgh Géza, Marton Sándor, MAT Kerámia Kft. (Magyarszombatfa), Csótár Rezső (Szentgyörgyvölgy), Róka Lajosné, Róka Katalin (Őriszentpéter), valamint Nagy Attila (Orfalu) kerámiái tárulnak a nagyközönség elé, kiegészülve Simon Attila fotográfus munkáival, aki a rendezésben is nagy szerepet vállalt. A csütörtökön 15 órakor kezdődő megnyitón dr. Csonka-Takács Eszter néprajzkutató, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója mond köszöntőt, majd Kósa Klára keramikus, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, a népművészet mestere ajánlja a közönség figyelmébe az őrségi fazekasok munkáit. 

A kiállítás vezetőkurátora Albert Attila fazekasmester, a rendezvény házigazdája Kékedi László, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozat tagozatvezetője, a népművészet mestere. A csütörtöki megnyitón fellép a Jánosi együttes és a Hungaricus együttes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában