Áldozatok előtt tisztelegve

2023.02.24. 14:33

Sólymos Szilveszter bencés tanár és tanítványai emlékére avattak táblát a Jurisich-gimnáziumban

A kommunizmus áldozatai előtt tisztelegve, Sólymos Szilveszter OSB tanár és szabadságvesztésre ítélt tanítványai emlékére avattak táblát pénteken a Jurisich Miklós Gimnáziumban.

Tóth Kata

Fotó: © Cseh Gábor

Köszöntőjében Keszei Balázs, a gimnázium igazgatója arra hívta fel a figyelmet: nem felejthetjük a 20. századi diktatúrák, köztük a kommunizmus áldozatait, akiknek száma világszerte akár a 100 millió főt is túlléphette. Mint mondta, 1677-es alapításától fogva gimnáziumuk sem csak a béke szigete volt. A háború és a diktatúrák is megviselték a nevelő-oktató munkát, ám mindig voltak olyan pedagógusok és tanítványok, akik az emberi és a magyar értékeket szem előtt tartották.

Szövényi Zsolt nyugalmazott főosztályvezető, a gimnázium volt tanítványa emlékeztetett: a magyarok 1919-ben, a tanácsköztársaság idején egyszer már megéltük az ordas eszmék uralkodását. 1937-ben pedig már érzékelhető volt a fasizmus ordas eszméje, mely a világháborút hozta ránk. 1945 után keletről jött egy ordas eszme, amely fél évszázadon keresztül itt maradt – e diktatúra áldozataira emlékezünk. Kőszegen a Jurisich-gimnázium megtalálta és meg is nevezte a saját áldozatait – a gimnázium fogadóterét az emlékezés helyévé tette – jegyezte meg. 

– A táblára az van felvésve: „csendben, friss levegőért tátog a mély lyuk a zászlón.” A címerétől megszabadított zászlón keresztül visszanézve láthatjuk az ’50-es évek borzalmait, és kereshetjük a gyökereket, amelyekből a jövő reménysége származik – mondta. Hozzáfűzte: az eszme alapján köznapivá vált a vallás és az egyházak üldözése. Utóbbi nem fejeződött be az államosítással. A gimnázium bencés korszakának vége után a Budapesti Államügyészség 1951 novemberében küldte el a vádiratot a Sólymos László Szilveszter bencés tanár és négy társa elleni perben. Szilveszter atyát életfogytiglanra, a diákokat, Bencze Józsefet 6 év börtönre, Gergely Vilmost 4 év 6 hónap fogházra, Kőbányai Vendelt 4 év fogházra, Ullrich Miklóst 2 év 6 hónap börtönre ítélték. Szilveszter atya és tanítványai 1956-ban szabadultak ki a börtönből. Az atya tartását, nyugalmát, megtartó, mélységes hitét, gazdag életútját is felidézte a szónok. 

A történelmi egyházak képviselői áldották meg az emléktáblát. Az ünnepségen jelen volt Básthy Béla, Kőszeg polgármestere is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában