Kidolgozzák

2023.02.23. 13:12

Szombathelyi közgyűlés: Apró lépés a szombathelyi fák védelméért - Szankciókkal járhat a favédelmi terv - galéria

Egyhangúlag támogatta a közgyűlés Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) határozati javaslatát: a következő közgyűlésre kidolgozhatják, milyen szankciókkal járhat a favédelmi terv be nem tartása.

Tömböly Ágnes

Fotó: Cseh Gábor

Valamennyi szombathelyi képviselő és városvezető megkapta dr. Szendrő-Németh Tamástól azt a levelet, amiben a civil blogger önkormányzati döntéseket szorgalmazott azért, hogy még egyszer ne fordulhasson elő az, ami a Homok úton történt. Ismert, az egykori városi területen (a közgyűlés baloldali többsége szavazta meg ingatlancsomagban történő értékesítését) az elmúlt hónapokban szinte tarvágás történt. 

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) a csütörtöki közgyűlésen dr. Szendrő-Németh Tamástól kapott levélre hivatkozva határozati javaslatot fogalmazott meg: a következő közgyűlésre kerüljön kidolgozásra a favédelmi terv szankcionálási lehetősége. A politikus szerint a jelenlegi előírás ál favédelmi tervet jelent, ezért kérte, nézzék át azon ingatlanok listáját, amik értékesítésre várnak: melyeken található jelentős faállomány és azokat ne adhassák el a jövőben. 

 

Németh Ákos zöld tanácsnok (ÉSZ) hozzászólásában leszögezte: támogatni lehet a javaslatot, ám szerinte minden esetben egyedi elbírálásra van szükség, hiszen mint mondta: a fáknak nemcsak mennyisége, hanem minősége is van. Nem mindegy, hogy ecetfáról vagy egy ősfás területről beszélgetünk - erre már Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) hívta fel a figyelmet. 

Lendvai Ferenc képviselő (Fidesz-KDNP) kérdésére, hogy járt-e a fakivágás után a Homok úti területen Németh Ákos, a tanácsnok úgy  felelt: magánterületeken nem szokott járni. Nem maradt válasz nélkül, hiszen többen jelezték: az útról is belátható a terület. Németh Ákos a fakivágásról készült videófelvételeket ugyanakkor megnézte - ezt is megtudtuk. 

Végül a közgyűlés egyhangúlag támogatta Illés Károly határozati javaslatát: így a következő közgyűlésre kidolgozhatják, milyen szankciókkal járhat a favédelmi terv be nem tartása. 

Ugyancsak megszavazták a fideszes frakcióvezető másik határozati javaslatát, amit Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) egészített ki: a közgyűlés nem kívánja értékesíteni a Homok úton lévő Szabadidőközpontot, egyben visszavonták a  területre vonatkozó korábbi közgyűlési határozatokat. Utóbbiak Puskás Tivadar polgármester idején születtek - tette hozzá a szavazást követően Nemény András polgármester (ÉSZ). 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában