Program

2023.02.07. 18:00

Több mint egy disznóvágás - Mintegy 26 csapatot várnak a hagyományőrző programra Győrvárra

Javában zajlanak a tizedik, jubileumi Gasztronómiai Fesztivál és Böllérverseny előkészületei. Mintegy 26 csapatot várnak a hagyományőrző programra, a vendéglátók ezúttal is a győrváriak lesznek.

Cseh-Egyed Bernadett

Már épülnek a sátrak. Áldomást iszik: Kaczor Zsolt polgármester, Bognár Rita közművelődési asszisztens, Szijártó László megyei képviselő, Farsang Zsolt alpolgármester

Forrás: Cseh Gábor

Már állnak a sátrak a 10. Gasztronómiai Fesztivál és Böllérversenyre, a tervek szerint csütörtökön valamennyi ponyva a helyére kerül. Az előkészületek valójában múlt szerdán megkezdődtek a helyek kimérésével. Hiába a gyakorlott szervezőcsapat, miden évben a kabáthoz kell varrni a gombot, azaz: a csapatlétszámhoz igazítják a sátorkiosztást.  A csontig hatoló hideg sem veszi a házigazdák kedvét, Kaczor Zsolt polgármester például egy egész táskányi kóstolóval érkezik a találkozóra: a sonka, szalámi, kolbász kerül a terített asztalra – már a színükön látszik, ezek bizony házi füstöléssel készültek.  

Ilyen készételekkel, valamint hurkával és kolbásszal is készülnek előre a csapatok a szombati fesztiválra, a disznót pedig helyben dolgozzák fel – ki-ki a háza tája ízeíre szabva. A vendéglátás oroszlánrészét maguk a győrváriak vállalják, készülnek mintegy 300 liter pálinkával, folyamatosan lesz forraltbor, és úgy saccolják, teából is elfogy vagy 500 liter ebben az időben. A színpadon folyamatosan váltják majd egymást a hagyományőrző együttesek, de lesz az alkalomhoz illő mulatós zene és itt tartják meg az országos pálinkaverseny eredményhirdetését is. 

A szervezők 26 böllércsapat érkezésére készülnek, közülük tizenketten külhoniak: a háború miatt Kárpátaljáról most nem neveztek, burgenlandi magyarok viszont most előszőr képviselik magukat az eseményen. Többen jönnek még a Felvidékről és Erdélyből is.  

Szijártó László, a Vas Megyei Közgyűlés bizottsági elnöke hozzáteszi: a kezdetek óta karitatív célt is szolgál a fesztivál, idén minden böllércsapat egy kicsontozott karajt juttat el a karitászon keresztül a rászorulóknak.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában