Járványhelyzet

2023.02.28. 14:52

Ugrásszerűen nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma Vasban

Több, mint duplájára emelkedett egy hét alatt az influenzaszerű megbetegedések miatt orvoshoz fordulók száma Vasban. Szakértők szerint ezekben a hetekben várható a járvány tetőzése.

Tömböly Ágnes

Forrás: VN-archív

Fotó: Unger Tamás

Ugrásszerűen megnövekedett a légúti megbetegedések miatt orvoshoz fordulók száma – tájékoztatott dr. Fehér Adrienn, Vas vármegyei kollegiális szakmai vezető háziorvos, hozzátéve: az országos, emelkedő tendencia nálunk is megfigyelhető.

Erről tanúskodnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ által közzétett legutóbbi adatok is: a hetedik héten Vasban az akut légúti megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma 100 ezer lakosra vetítve 2317,3 volt. Országosan ez az arányszám magasabb: meghaladja a 2900-at. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma ugyancsak 100 ezer lakosra vetítve Vasban 381,6, országosan 555,4 – derült ki a NNK jelentéséből. Az előző héthez viszonyítva ez megyénkben valóban jelentős emelkedést mutat, hiszen akkor ez az arányszám 171,5 volt.

- A jelenlegi influenzajárványban elhúzódó légúti tünetekkel találkozunk, ugyanakkor a szövődményes esetek száma alacsony. Így a tüdőgyulladások és a kórházi kezelések száma sem olyan kirívó – mondta el dr. Fehér Adrienn. Az ikervári háziorvos tapasztalata az, jellemzően azoknál a családoknál több a fertőzéses megbetegedés, ahol közösségbe járó gyermek van.

A vírusfertőzéseknél egy jó, általános állapotú embernél a betegség az immunrendszer által gyógyul, ezért az első tünetek után még nem érdemes orvoshoz fordulni. Már csak azért sem, mert a várótermi tartózkodás közben a légutakban lévő magas vírusszám, csíraszám miatt újabb megbetegedéseket tudunk „létrehozni” – erről is beszélt a háziorvos. A vény nélkül elérhető patikaszerek közül a tüneti kezelésekre a különböző paracetamol-tartalmú lázcsillapítók, orrsprayk ajánlottak. Ha három-négy nap után a tünetek továbbra is fennállnak, érdemes telefonon konzultálni a háziorvossal – tette hozzá dr. Fehér Adrienn.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában