Kiállítás, koszorúzás

2023.02.14. 08:00

Ünnepi Neumann-hét - Informatikai verseny és iskolatörténeti kiállítás is nyílt

Kiállítással, koszorúzással és a Bőczén Csaba Megyei Informatikai Verseny megrendezésével ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját a Neumann János Általános Iskola.

Óvári Gábor

Az informatika-, matematika- és rajzversenyek díjazottjai – több korosztályból

Forrás: Szendi Péter

A február 6. és 10. között megrendezett rajz-, matematika- és informatikaversenyek tegnapi ünnepélyes eredményhirdetésén a szülők, diákok és a tanárok mellett megjelent Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója, valamint Nemes József, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke is. Az ünnepi eseményen beszédet mondott az intézmény igazgatója, dr. Kiss-Geosits Beatrix iskolaigazgató. Mint mondta, a 60. évforduló egy fontos esemény, kerek évforduló, amely alkalmat teremt arra, hogy visszaemlékezzenek az iskola történetére. 1962-ben nyitotta meg kapuit az iskola, akkor még Fürst Sándor néven. 

Érdekesség, hogy az eredeti névadó is 1903-ban született, mint Neumann János, akinek a nevét Bőczén Csaba egykori igazgató vezetése alatt vette fel az intézmény. Bőczén Csaba nevéhez köthető az a fajta digitalizáció, amely aztán az intézmény meghatározó iránya lett. Az informatikaversenyt a tavaly elhunyt egykori igazgatóról nevezték el. A volt intézményvezető munkásságából dr. Kiss-Geosits Beatrix kiemelte, hogy már a nyolcvanas évek elejétől Commodore számítógépek segítették az oktatást, később pedig a digitalizáció csak erősödött. Fodor István tankerületi igazgató köszöntőjében kitért arra, hogy Neumann János – bár csupán 54 évet élt – olyan életművet hagyott hátra, amely példával szolgál mindan - nyiunknak. 

Mint mondta, az iskola legfontosabb feladata, hogy a diákok megtanuljanak tanulni, kíváncsiak lenni, kihívásoknak megfelelni és életre szóló barátságokat kötni, hogy aztán egész életükben elmondhassák: ők bizony „neumannosok” voltak. Hozzátette: 60 év sok idő, két emberöltő, de az iskola mindig fiatal marad, hiszen a gyerekek minden évben élettel töltik meg az intézmény falait. Az ünnepi Neumann-hét alkalmából alsó és felső tagozatos diákok rajzaiból nyílt kiállítás, amelyeket az aulában állítottak ki, a kivetítőn pedig az iskola történetét bemutató filmeket tekinthettek meg a diákok az órák közötti szünetekben. A nagyszünetekben a hatvanas és hetvenes évek zenéi szóltak az iskolarádió hangszóróiból. Az ünnepség végén az informatikai verseny díjazottjai vettek át ajándékokat rajzos, matematikai és informatikai területeken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában