Viharos szél

2023.02.04. 09:38

Csaknem száz viharkárt számoltak fel a vasi tűzoltók szombaton - összefoglaló

Szombaton a reggeli órákban az ország nyugati régióiba, így Vas vármegyébe is megérkezett a viharos erejű szél. A közel száz kilométer per órás széllökések következtében a Vas vármegyei hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóknak összesen 98 kárhelyszínen volt szükség a segítségére.

vaol.hu

Forrás: vas.katasztrofavedelem.hu

20.20.: Többségében kidőlt fák, leszakadt faágak jelentettek gondot, villanyvezetékek szakadtak le, villanyoszlopok dőltek ki, de az erős szél az épületekben is kárt tett. A tűzoltók kárhelyszínről, kárhelyszínre jártak és folyamatosan dolgoztak a károk felszámolásán. Kőszegen családi házra, Uraiújfalu településen pedig villanyvezetékre dőlt egy nagy fa, ami ennek következtében le is szakadt. Szombathelyen, a Kötő utcában egy ház tűzfala dőlt ki. Körmenden, a Tilalmasi utcában kéményt bontott a viharos szél, Vasváron a Vasvári Pál utcában vakolat omlott az ott parkoló személyautóra. Nicken, a Jázmin utcába tövestül fordult ki egy fa, Celldömölkön a Kőtörő utcában családi ház lemezfedelét szabta le a szél. Répcelakon a tűzoltók a helyi katolikus templomnál nyújtottak segítséget, ahol a tetőszerkezetet rongálta meg a vihar, Sárváron a Hunyadi János utcában pedig parkoló autókra dőlt fát távolítottak el az egységek. 

Vas vármegye területén a következő órákban is erős széllel kell számolni. Aki teheti, maradjon otthon a riasztással érintett területen. Ahol akadozik az áramellátás, tanácsos nem lemeríteni a mobiltelefont, hogy baj esetén segítséget lehessen hívni. Akinek halaszthatatlan teendője van, indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, mert sok út le van zárva a kidőlt fák miatt- közölte a katasztrófavédelem.

16.18.: A Celldömölkön lakók információink szerint a szolgáltatótól azt a tájékoztatást kapták, hogy az oszlopcserék és hálózat újraépítési munkák végeztével előreláthatólag 21 óra körül áll helyre az áramszolgáltatás a viharkárokkal érintett városrészben.

15.24.: Leszakította egy ház tetejét a szél Celldömölkön

Az erős szél teljesen lakhatatlanná tett egy házat Celldömölkön szombaton. A Kőtörő utcában lévő ikerház egyik részének a tetejét felkapta a viharos erejű szél a gerendákkal együtt, majd a szomszéd utvarra dobta. Az eset során a szomszédos ház és egy autó is megrongálódott, a ház teljesen lakhatatlanná vált.

15.13.: Vas vármegye déli részét, továbbá Szemenye, Kám, Bérbaltavár, Jánosháza, Gór és Bő településeket is érinti a viharkárok miatti áramkimaradás - tudtuk meg az áramszolgáltató cég sajtószóvivőjétől.

15.04.: A GYSEV vasútvonalait is érintette a vihar

14.08.: Többségében fakidőléshez, épületkárokhoz kell vonulni, a leszakadt villanyvezetékek és a kidőlt villanyoszlopok is problémát okoznak - tájékoztatott Balogh Eszter tűzoltó főhadnagy, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Hozzátette: az egész vármegyét érintik a viharkárok: Kétvölgyön, Őriszentpéteren, Csepregen, Kemenespálfán, Vönöckön és Kőszegen is intézkedtek a katasztrófavédők. 

Celldömölkön hét eseményhez riasztották az önkormányzati tűzoltókat. Az Arad utcában több, 25 méteres fa dőlt ki és hat favillanyoszlop borult ki. A helyszínre kérték az áramszolgáltató szakembereit, az áramtalanítás után pedig motoros fűrésszel vágták fel a fákat és távolították el a villanyoszlopokat - tudtuk meg Balogh Esztertől. 

Celldömöllk-Alsóságon a Kőtörő utcában egy családi ház tetejének felét elvitte a viharos szél, azt a szomszéd telkén tette le. Nem messze ettől a helyszíntől, a Móricz Zsigmond utcában pedig kémény dőlt a háztetőre. A katasztrófavédők a tetőről a meglazult cserepeket 6 négyzetméteren eltávolították. A szóvivő hozzátette: - Izsákfa és Alsóság között a főútra egy fa dőlt, azt is már feldarabolták a katasztrófavédők, nem zavarja már az útszakaszon a forgalmat. Bobán a Rákóczi utcában szintén villanyoszlopok dőltek meg, oda a sárvári hivatásos és az egyházashetyei önkéntes tűzoltók vonultak - mondta még el Balogh Eszter. 

Kérdésekkel fordultunk az áramszolgáltató felé is, hogy megtudjuk, mennyi háztartás maradt áram nélkül a viharkárok miatt Vasban. Rákérdeztünk arra is, hogy a celldömölki Gábor Áron utcában az autók felett lógó villanyoszlop miatt történt-e már intézkedés. A rendőrségtől az útszakasz lezárására nem kértek intézkedést - ezt a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Cser Zsófia mondta el kérdésünkre. 

Információink szerint személyi sérülés nem történt a viharkáros esetek kapcsán. 

12.50.: A meteorológiai szolgálat hajnalban narancs riasztást adott ki Vas vármegye teljes területére a viharos szél, erős széllökések miatt. Mivel a talaj nagyon nedves, az erős, helyenként akár száz kilométer per órás szél nemcsak faágakat törhet le, hanem teljesen egészséges fákat is kidönthet. A Vas vármegyei tűzoltó egységeket ezidáig negyven kárhelyszínre riasztották - közölte a katasztrófavédelem.

12.24.: A kőszegi Csónakázó tónál is fák dőltek ki:

Forrás: Kőszegi Sporthorgász Egyesület

12.20.: Döbbenetes képek Celldömölkről: darabjaira tört villanyoszlop, fát döntött ki a szél

11.50.: Kőszegen szombat 10 óráig 76 km/h-ás a Kendig-csúcson 120 km/h-ás lökések kísérték az északi szelet. Elszórtan hózáporok is kialakulnak Kőszeg térségében a nap folyamán - adta hírül a Kőszegi Időjárás Előrejelzés.

10.13.: Kidőlt egy villanyoszlop Kőszegnél

Forrás: Kőszeg ÖT

9.58.: Megbontotta egy ház tűzfalát a szél Szombathelyen

Információink szerint a szombathelyi Kötő utca és Szövő utca sarkán egy családi ház tűzfalát megbontotta az erős szél szombaton délelőtt, a téglák a szomszédos épület tetejére estek. Az eset során nem sérült meg senki, a tűzoltók vonultak a balesetveszélyes helyzet megoldásához - számoltunk be külön cikkünkben is.

Forrás: HI

9.55.: A Vas vármegyei tűzoltó egységeket ezidáig tizennyolc kárhelyszínre riasztották.

A Vas vármegyei tűzoltó egységek első riasztása nem sokkal hét óra után történt, ahol a szombathelyi Söptei úton egy kidőlt fa eltávolításához kérték a segítségüket. Kőszegen, az Alsó körúton egy fa dőlt házra, Kamondon egy húsz méter magas fa veszélyeztette az alatta húzódó villanyvezetéket, míg Uraiújfalu településen egy öles fa le is szakította azt. A kárhelyszíneken hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók dolgoznak a viharkárok felszámolásán. A munkálatokhoz motoros láncfűrészt és kéziszerszámokat használnak, amennyiben szükséges értesítik az áramszolgáltató szakembereket - közölte a katasztrófavédelem.

9.40.: Vas vármegyében több helyszínen is károkat okozott az erős szél szombaton délelőtt. Képeinken a szombathelyi Árpád utcában dolgoznak a tűzoltók, ahol egy kerítésre és vezetékekre dőlt egy magas fa. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a balesetveszélyes helyzetek megszűntetésén.

Viszi a szél a medencét Szombathelyen, a Vörösmarty utcában:

Forrás: Wolf Ferenc

 

Riasztás érkezett, mely szerint Kőszegen egy lakóházra fa dőlt szombaton délelőtt. A helyszínre a Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság két járművel vonult - közölte a Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság.

Celldömölkön is kárt okozott a viharos szél. A téglagyári tónál gyökerestül csavarodott ki egy fa - adta hírül Lokomitív Horgászegyesület. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában