Segítenek egymásnak

2023.02.02. 07:42

Versenyfutás az idővel - Szervátültetettek és műtétre váró sorstársak találkoztak

Vas és Győr-Moson-Sopron vármegyei sorstársak, akik már a beszélgetésekkel sokat segítenek egymásnak. Pályázatok írásával, támogatók felkutatásával szeretne több forráshoz jutni az egyesület.

kisalfold.hu

A GyőrSzeVas egyesület tagjai a hétvégi kapuvári jó hangulatú találkán.

Forrás: Kustor Réka/Kisalföld

A transzplantáció, a várakozás, a műtét, a felépülés mind-mind hatalmas fizikai és lelki megterhelést jelentenek az érintetteknek. Versenyt futnak az idővel. A Szervátültetettek Győr-Moson-Sopron és Vas Megyei Sport és Érdekvédelmi Egyesületének (GyőrSzeVas) tagjai találkoztak a napokban Kapuváron - írja a kisalfold.hu.

A transzplantációs várólistán 2022-ben összesen 1764 beteg neve szerepelt, 451 újként. Tavaly 369 szerv­átültetést végeztek Magyarországon. 

Másfél éve alakult meg az egyesület azzal a céllal, hogy a két megyében összefogjuk a sors­társakat. Sportolási, kulturális lehetőséget, érdekvédelmet, beszélgetési és találkozási alkalmat kínálunk számukra, formáljuk a közösséget – mondta Iker László István egyesületi elnök, aki maga is érintett, kilenc éve esett át májtranszplantáción.

Vannak az egyesület tagjai között olyanok, akik már túl vannak a szervátültetésen, és vannak, akik várnak rá. A legtöbb talán, amit egymásnak adhatnak, az a lelki támasz. 
A kapuvári találka egyik apropója az elmúlt évi események átbeszélése volt. Megtartották a közgyűlést, összekötve egy jó hangulatú vacsorával, bowlingozással, merthogy a mozgásra is nagy hangsúlyt fektetnek. 

– Ilyenkor ismerjük meg egymást igazán – mondta az ötven tagot számláló egyesületről Iker László István. – Tizenhat egyesület van az országban, amely szervátültetetteket fog össze. A területünkön is százas nagyságrendben élnek transzplantáltak, az országos szám nagyjából ötezer körüli – jegyezte meg az elnök, hozzátéve: szívesen látnak mindenkit, aki csatlakozna hozzájuk. 

Pályázatok írásával, támogatók felkutatásával szeretnének minél több forráshoz jutni. Szerveznek sportversenyeket, túrákat, és vannak kiváló sportolóik, akik országos bajnokságokon, sőt, a szervátültetettek világjátékán is szerepeltek már. Utóbbi versenyre idén Ausztráliában kerül sor. 

Az egyik társuk például bowlingban jeleskedett az Eb-n, a másik tollaslabdában sikeres. Iker László István szintén volt Eb-n, ő úszásban mérette meg magát, a kapuvári Molnár Ferenc pedig a futás szerelmese. 

– Tizennégy éves koromban sejthető volt, hogy probléma lesz a vesémmel, már akkor voltak jelei. Kontroll alatt voltam, negyvenhárom évesen viszont elkezdődött a lejtmenet. 2014-ben már csak tizenhárom százalékon működött a vesém, majd egy évre rá a vérnyomásom is kezelhetetlenné vált. Elkezdtem dialízisre járni, heti háromszor, négy és fél óra alkalmanként. Volt, hogy mélypontra kerültem, de a családom mellettem állt, és a sport is sokat segített – idézte fel Molnár Ferenc, aki nemrég született kis unokájának is örülhet. 

Ferenc örökre megjegyezte 2017. február 6-át, hajnalban megcsörrent a telefon, majd másnap megkapta az új vesét. Másfél évet várt rá, de azt mondja, neki így is szerencséje volt. Vannak, akik ennek a többszörösét állják ki. Január végén egyébként már csak négyszázalékos volt a veseműködése. 

– Fantasztikus tudomány az orvoslás, általa kaphattam egy második életet – mondta. 

A tehetetlenség volt Ferenc számára a legnehezebb az egészben, de a szervátültetés tényét, hogy egy másik ember szervét kapta, azt is nehéz volt feldolgozni. Ma már teljes értékű életet élhet. 

– Mindig sportoltam. A futásban megtaláltam azt a kihívást, amiben le tudom győzni magam – emelte ki, s azt is megtudtuk, hogy az álma a maraton teljesítése, amire öt hónapig kell készülnie. 

Vesére vártak a legtöbben

Az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatósága által közzétett adatok szerint tavaly 369 szervátültetést végeztek Magyar­országon. A transzplantációs várólistán a múlt évben 1764 beteg neve szerepelt, 451 újként került fel rá, az év végén pedig 1255 beteg várakozott életmentő szervátültetésre. A várakozási idő a májátültetés esetében volt a legrövidebb, 0,75 év. Tüdő- és szívátültetésre átlagosan 0,96 és 1,61 évig várakoztak, a kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés esetében 2,64 év, valamint a vesetranszplantációnál 3,82 év volt az átlag. Az összegzés szerint a 369 szervátültetésből 246 veseátültetés volt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában