Megemlékezés

2023.03.15. 14:12

1848/49 a nemzeti érdek képviseletének a példája – a vépiek a művelődési házban ünnepeltek - videó, fotók

Miként lehet, hogy 1848/49 története hamar elfoglalta méltó helyét a nemzet emlékezetében – erre keresett választ ünnepi beszédében Kovács Péter, Vép polgármestere. A művelődési házban szerdán a Hatos-iskola diákjai adtak műsort. Az én hadizsákmányom címmel kamarakiállítás nyílt a kultúrház előterében.

Tóth Kata

Március 15. megemlékezés, 20230315, ut, Vép, Unger Tamás / Vas Népe

Fotó: © Unger Tamás

Vajon mi az oka annak, hogy 1848/49 forradalma és szabadságharca gyorsan és kitörölhetetlenül nemzeti történelmünk részévé vált? – erre válaszolt ünnepi beszédében Kovács Péter polgármester elszakadva a konkrét eseményektől, inkább a résztvevők sokszínűségére koncentrálva, akiket mégis egységgé kovácsolt a közös cél és akarat. Mint mondta, azon túl, hogy ez volt az első olyan nagy történelmi esemény, amely szinte mindenkit személyesen is érintett, van egy másik magyarázat is: egyetlen történelmi eseményünknek sem volt olyan hűséges krónikása, mint 1848/49 forradalmának és szabadságharcának – Jókai Mór. 

Ő olvasta fel a 12 pontot először hangos szóval – a főpróbán – a Pilvaxban. Ő az is, aki az utcán a lelkesítő hangulatban először találta fel magát, és kiáltott oda a tömegnek. „Le az esernyőkkel! Hogy állunk maholnap esetleg a golyók elé, ha az esőcseppek is a terhünkre vannak!” És ő volt az is, aki délben hazaküldte az ezreket ebédelni, hogy aztán Budára ő vezesse a jóllakott népet Táncsics kiszabadítására. Jókai tisztában volt a szabadságharcot vérbe fojtó hatalom természetével és saját írói felelősségével is – mondta.

Majd arról beszélt, milyen kép rajzolódik ki előttünk 1848/49 forradalmáról és szabadságharcáról Jókai szemüvegén keresztül. A szemtanú és az eseményeket alakító Jókai nemcsak a szabadság mámorító érzéséről ír, hanem a hétköznapok sokszor igen éles vitáiról is. – Fontos, hogy 2023. március 15-én a forradalom kevésbé emlegetett pillanatairól is szót ejtsünk. 1848/49 hiteles történetéhez nemcsak a szabadság mámorító érzése, hanem lázas vitákkal együtt járó levegője is hozzátartozik. A szólásszabadság alapjog, ez a mai demokrácia alapja is. A demokrácia és a nemzeti hűség szorosan pedig összetartozó dolgok: ahol a nemzettudat gyenge, ott a demokrácia is az – emlékeztetett.

A nemzeti lét nem probléma, hanem megoldás – Kovács Péter ezt nevezte 1848/49 másik fontos üzenetének. Mint mondta, az európai népek, nemzetek válsága ebből fakad: a nemzeti hűség megfogyatkozásából. A nemzeti hűség és az európai demokrácia sorsa egyre inkább összefonódik. Az a szabadság, amit védünk, nem képzelhető el a hazaszeretet érzése nélkül. Éppen úgy, ahogy 1848/49-ben sem.

Az önkormányzat az idén is elismerésben részesítette a településért munkálkodókat. A Vép Városért díjat hatan vehették át a művelődési házban: Bezdi Józsefnének, Forstóberné Pogácsás Anikónak, Kopácsi Csabánénak, Kovács Violának, Nagy Attilának és Takács Attilának gratuláltak a képviselő-testület tagjai.

A templom mögötti kopjafánál koszorúzással, főhajtással folytatódott az ünnepi program.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában