Eredményhirdetés

2023.03.18. 19:05

2019-es blauburger vitte el a pálmát – 68 bor érkezett az idei kőszegi borversenyre - fotók

Kőszegről, Kőszegdoroszlóból, Cákról és Bozsokról várt borokat a gazdáktól az ez évi kőszegi borversenyre a Kőszegi Borászok Egyesülete. Szombat délután a Festetics Palotában hirdettek eredményt.

Tóth Kata

Forrás: Cseh Gábor

A mintákat – tételenként két palack bort – pénteken adták le a nevezők a Szőlőtermelők és Borértékesítők irodájában. Szombaton délelőtt versenyeztek a borok a Festetics Palotában – kora délután hirdettek eredményt fehér, vörös és rozé 2022-es kategóriákban. A szervezők nevében Kampits László köszönte meg a termelőknek a beküldött mintákat, külön kiemelve azokat, akik korábban nem neveztek. – Nem biztos, hogy bírálni kell a borokat, elég véleményezni helyi szinten, hiszen az a törekvésük, hogy minél több kistermelő, borkészítő nevezzen – fogalmazta meg, majd ismertette: három bizottságban kóstolták a borokat a szakértő bírák. Az eredmény a kőszegi bor jelenlegi minőségét tükrözi. Básthy Béla polgármester köszöntője után Koltayné Szabó Hajnalka borkirálynő foglalta össze első borversenyének élményeit, majda szakmai felügyelőbizottság nevében Böröcz Tamás, a Kőszeg és Környéke, Vaskeresztes és Környéke Hegyközség elnöke ismertette a számokat: 19 termelő vitte el a borait, 68 bor érkezett, 19 fehér, 13 rosé, 22 2022-es és 14 évjáratos vörösbor. (A vörösboroknál az óvörös és vörösborokat külön bírálták, de a pontszámoknál összevonták a két kategóriát.)

A fehérboros bizottság elnöke, a csepregi Horváth Gábor észrevétele az volt: jobban kell vigyázni a kénhasználatra. Emellett kiemelte a fejlődést, és azt, hogy a gazdák nyitottak az új technológiára. A rosé borokat bíráló bizottság elnöke, Varga Tamás Sopronból elmondta: a jó borokat nem bírálták, a bronz minősítést vagy emléklapot kapott tételeknél előfordultak technológiai hibák, illetve hogy a tradicionális házi borkészítés – a pince, a szivattyú, a csövek alap illatvilága – jelentkezett. Mindez nem hiba, változtatni viszont csak cserével lehet. A négy arany és több ezüst azt mutatja: pozitív irányba billen a mérleg nyelve – összegzett.A vörösboroknak az idő testet és komolyságot ad – a bizottságot a soproni Nemes Attila képviselte. – A 2022-es évjáratú borok még nem érték el fejlettségük csúcsát. Néhány technológiai hibát leszámítva időtálló, minőségi borokat állítottak elő a termelők. Majdnem mindegyik évjáratos vagy óbor aranyat kapott, egy 2019-es évjáratú blauburger pedig nagyaranyat. Jelentős potenciál van ezekben a borokban, országos szinten is megállnák a helyüket, foglalta össze. Mindhárom bizottsági elnök kiemelte a színvonalas rendezést és rendezvényhelyszínt.

Mindhárom kategóriában az első három helyezett kapott plakettet. A fehérborok közül kategóriagyőztes lett a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete 2022-es Chardonnay-ja. A rosék versenyében a kőszegdoroszlói Pogány-hegyről kékfrankos zweigelt roséjával Petrovics István nyert. A vörösborok közül nagyarany minősítést kapott, a borversenyen első helyezett lett a kőszegi Jagodics Pince 2019-es blauburgere.

A borokat a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Des Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és az U.I.O.E. és az O.I.V., a borászat két nagy nemzetközi szervezete által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lapon értékelte a zsűri. A nevezett borok a verseny alatt egyedi azonosítót kaptak. Szín szerint először a fehér, aztán a rozé, majd a vörös bormintákat bírálták; cukortartalom szerint a száraz borokkal, évjárat szerint az újborokkal, illat szerint a semleges illatúakkal kezdtek.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában