175 éves a honvédség

2023.03.21. 14:09

A főispán és vármegyei vezetők is csatlakoztak az emlékfutáshoz a szombathelyi Csótónál - fotók

Idén 175 éves a Magyar Honvédség, amely évforduló alkalmából izgalmas kihívást hívott életre a Honvéd Vezérkar: április 7-ig, Mészáros Lázár hadügyminiszterré kinevezésének évfordulójáig egyénileg vagy csapatban 175 kilométert kell teljesíteni. Szombathelyen a Csótó körül futottak kedden, akik vállalták a kihívást.

Merklin Tímea

Fotó: © Unger Tamás

A futás hajnalban kezdődött, reggel nyolc órakor pedig diákok és vasi vezetők is csatlakoztak egy tiszteletkör erejéig a katonákhoz. A futók között láttuk Vámos Zoltán Vas vármegyei főispánt, dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornokot, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját, Nyima Tamás bv. dandártábornokot, az I. Agglomerációs Központ vezetőjét, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát dr. Baán Mihály alezredest, a Vas Vármegyei Védelmi Bizottság titkárát, dr. Balázsy Péter vármegyei jegyzőt is.

A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Szombathelyen szerveződő csapata egy nap alatt teljesíti a távot a Csónakázótó körül. A csapat tagjai: Vén Csaba őrnagy, Szily Béla főhadnagy, Kalapos Dávid őrvezető és Babos Sándor őrnagy voltak, tartalék emberük pedig Ferge László őrnagy, aki szintén végigfutja a 175 kilométer negyed részét. Így a csapat összesen 218,75 kilométert fut egy nap alatt, tervezetten este nyolc óráig. Napközben csatlakoznak hozzájuk a Szent-Györgyi Albert Középiskola diákjai testnevelés órák keretében, illetve a PTE Egészségtudományi kar hallgatói.  

Vámos Zoltán főispán kérdésünkre elmondta, hogy kettős cél miatt jött el a futásra.  

- 175 éves a Magyar Honvédség, ez az alkalom kiváló arra, hogy tisztelegjünk nem csak az elmúlt 175, hanem az elmúlt 1100 év katonái előtt, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy a honvédelem fontos ügyünk, és hogy a magyar emberek büszkék lehetnek a katonáikra – mondta el kérdésünkre Vámos Zoltán, kiemelve: - Olyan helyzetben élünk, amikor tudnunk kell, hogy van mellettünk segítség, ha szükségünk van rá. Rengeteg olyan sportember van a Magyar Honvédségen belül, akik ilyen kihívást teljesítenek, akár egyénileg, akár csapatban, akár futva,  úszva vagy lóháton is. Mi, akik ide eljöttünk ma, előttük tisztelgünk ezzel az aprósággal, hogy van lehetőségünk részt venni ezen az eseményen. 

Ferge László őrnagy, a zalaegerszegi 12. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője a tizedik Csótó-körnél tartott, amikor megszólítottuk. Amint mondta, szeret futni, és egy katonai toborzónak az egyik fő feladata, hogy ne csak a hiteles, pontos tájékoztatással hozza meg a fiatalok kedvét a Magyar Honvédséghez, hanem személyes példamutatással is. 

- Mindig feldob, ha diákokkal, fiatalokkal futhatok együtt, és külön öröm, hogy csatlakoztak hozzánk a vasi vezetők, hiszen támogatnak minket céljaink elérésében – mondta. Érdeklődésünkre kifejtette: edzésként 10-15 kilométert szokott futni a természetben, hogy azt is élvezhesse, hogy a szabad levegőn mozog, és növények, állatok veszik körül. Amikor Szombathelyen volt szolgálatban, egyik kedvenc helye volt a Csótó, az utóbbi években a zalai dombság látványában gyönyörködik. Amatőr futó, a szó nemes értelmében: azért fut, mert jól érzi magát közben, kikapcsolódik. Olykor amatőr versenyeken is indul, és voltak már dobogós helyezései is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában