Workshop

2023.03.18. 18:24

Workshop Körmenden: a kézzel készített tárgy egyedi, különös értéket képvisel - fotók

A Nomád Művészeti Egyesület tartott kézműves workshopot a Körmendi Kulturális Központban. Lelkes csoport jött össze a szombat délutáni foglalkozásra, ahol kiskosár, fonott karkötő és kézmelegítő is készült.

Tóth Judit

Forrás: Jámbori Tamás

Öt kiváló mester jött el a workshopra megmutatni a különféle kézműves praktikákat: Steierlein Mária a kosárfonás alapjait tanította a résztvevőknek. A Felsőmarácon élő alkotó rendszeresen vezet kosárfonó szakköröket, emellett kerámiákat is készít. A körmendi Csáky Zoltánné Ági hímez, köt, de csipkeveréssel is foglalkozik. Tavaly közönségdíjat nyert vend mintával hímzett téli gyapjúszettjével a Zala Megyei Népművészeti Egyesület Hagyományból divatot című alkotópályázatán. A szintén helybeli Boda Cila a nemezelés nagymestere, emellett szőni is nagyon szeret. A kőszegi származású Bukits Eszter is nemezből készít mesterremekeket, a Kárpát-medencei kézművesek ötévente megrendezett legnagyobb seregszemléjén, a XVII. Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállításon 2021-ben aranyoklevelet kapott. Az ötödik alkotó Molnár Tünde, a szervező Nomád Művészeti Egyesület elnöke főállásban a vasútnál dolgozik árufuvarozási területen. Ha kézműves tevékenységről van szó, akkor számára is első a nemez, szereti ezt selyemmel, gyönggyel kombinálni. 

- Az egyesületet 2019-ben vettük át, a tagok közül legtöbben a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnáziumban tanultunk. Mindegyikünk elvégezte a népi játszóház-vezetői képzést is, így nem idegenek számunkra ezek a foglalkozások. Próbálunk közösséget teremteni, emellett célunk az is, hogy a különféle - már-már elfeledett - technikákat újra visszahozzuk a köztudatba. A kézzel készített tárgynak ugyanis nincsen párja, egyedisége miatt pedig különös értéket képvisel. És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy alkotás örömet, élményt ad. Azt szoktam mondani: az ember a munkahelyen egy folyamat része, általában nem látja sem az elejét, sem a végét az egyes dolgoknak. Egy ilyen workshopon ez másként van: elkezdünk valamit és kész alkotással megyünk haza - mondta Tünde, aki már gyerekként is nagyon érdeklődő volt: - A szomszéd néni tányérokat festett, a nagymamám és az anyukám varrtak, kötöttek, tőlük tanultam én is, és talán nem véletlen, hogy végül a textil lett a kedvencem.  

A két alkalomból álló workshop első foglalkozásán kiskosarat, színes csomózott karkötőt és nemez kézmelegítőt készíthettek az érdeklődők. A munkát jövő szombaton, március 25-én 14 órakor folytatják. A tanultakat akkor lehet majd újra gyakorolni, sőt egy izgalmas feladat is vár a csoportra: ezúttal sál készül majd nemezből, a kézmelegítő mellé. 

A szervezők felnőtteknek, valamint nagyobb vagy örök gyerekeknek hirdették meg a programot, amely a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósul meg. Az alapanyagokat és az eszközöket a Nomád Művészeti Egyesület állja, a helyet a Körmendi Kulturális Központ biztosítja, csupán alkotókedvet és fantáziát várnak a résztvevőktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában