Veszély

2023.03.08. 11:47

A lyukakban még mindig van méreg - Rágcsálóirtás Oladon, a jegyző válaszolt

Amint azt megírtuk: a múlt héten patkányirtót szórtak szét Szombathelyen, az Oladi lakótelep egyik tömje tövében - olvasónk szerint nem a megfelelő módon. Azóta a lyukak környékéről eltűnt a méreg, időközben pedig megérkezett szerkesztőségünkbe az önkormányzat válasza is.

Polgár Patrícia

Forrás: Cseh Gábor

Olvasónk  az esti kutyasétáltatásnál azt tapasztalta, hogy a Kodály utca 6. parkoló felőli oldalán a csalétket és a veszélyre figyelmeztető plakátot sem a megfelelő módon helyezték ki. Előbbit csak úgy szétszórták az egérlyukak környékén, utóbbit pedig egy jelzőtábla oszlopára, körbetekerve ragasztották fel, ezt a ház egyik lakójaaztán  átragasztotta egy jobban látható helyre.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatása szerint a rágcsálóirtóként használt csalétket csak és kizárólag úgynevezett csalétek dobozban lehet közterületre kihelyezni.

Kérdéseinkkel megkerestük a szombathelyi önkormányzatot. Dr. Károlyi Ákos jegyzőtől kedden kaptunk levelet, miszerint február 23-án a Bartók Béla Lakásfenntartó Szövetkezet jelezte a hivatalnak a rágcsálók jelenlétét a Kodály Zoltán 6-8-10. számú lakóépület körüli közterületen. A következő napon, február 24-én a Városüzemeltetési Osztály megrendelte az eseti rágcsálóirtást a területen a Rágcsávók Kft.-től. A vállalkozó felmérte a problémát és kihelyezte a szükséges irtószereket és eszközöket a felfedezett nagyszámú mezei egér- és pocokszaporulat irtásához. Ezt követően március 3-án kapott jelzést a Városüzemeltetési Osztály arról, hogy irtószert találtak az egérlyukak környékén. A jegyző azt is leírta, hogy az önkormányzat a problémáról értesítette a rágcsálóirtó cég ügyvezetőjét, aki soronkívül, még aznap megtette a probléma megoldásához – szerintük - szükséges intézkedéseket, majd megállapították, hogy az irtószer az éjjeli rágcsálómozgás következtében került ki a felszínre. Végül megjegyezte, irtószer a területen nem maradt.

A választ követőn újra beszéltünk olvasónkkal, aki elmondta: a földfelszínről mostanra valóban eltűnt a méreg, azonban a lyukakban még mindig van – azóta a rágcsálók nem hordták ki azokból. Ellenben több galamb is csipegetett fel a méregből, tavaly pedig egy ugyanilyen rágcsálóirtás alkalmával egy kölyökvizsla pusztult el, ami felette a szert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában