Ismeretterjesztés

2023.03.08. 07:00

A Magyar Földrajzi Társaság 150 éve - Vándorkiállítás nyílt az ELTE SEK-en

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ és a 150 éves Magyar Földrajzi Társaság Nyugat-magyarországi Osztálya közösen szervezett kiállítást Kőrösi Csoma Sándor és a Magyar Földrajzi Társaság gyűjteményének kincsei címmel a C épület aulájában.

Tóth Judit

A jubileumi vándorkiállítás megnyitóján

Fotó: © Unger Tamás

A megjelenteket Lenkai Nóra rektori biztos köszöntötte: – A vándorkiállítás célja a földrajzi, térképészeti ismeretterjesztés, de a tárlatnak van honismereti vonatkozása is, emellett megjelenik itt a nagy múltú társaság megújuló tevékenységének bemutatása. Dr. Lenner Tibor, a Magyar Földrajzi Társaság Nyugat-magyarországi Osztályának elnöke a társaság jelképéről, az égboltot hátán cipelő Atlaszról beszélt, majd arra is kitért, hogy a 150 éves szervezet hazánkban az egyik legrégebbi tudományos társaság. 

Alapítója Hunfalvy János, az első földrajzi tanszék vezetője volt, mellette több neves utazó, tudós, például Vámbéry Ármin, Xantus János és Déchy Móra is ott volt azok között, akik 1872. január 12-én letették a társaság alapkövét. A fő cél a kezdetektől a földrajzi ismeretek terjesztése volt, és hogy felkeltsék a nagyközönség érdeklődését a bennünket körülvevő földrajzi viszonyok és kutatásuk iránt. Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója személyes hangvétellel méltatta a földrajztudósok munkáját. Végül dr. Török Zsolt Győző tartott előadást Térképes időutazás címmel, dr. Jeney László pedig a Magyar Földrajzi Társaság következő évtizedeit vázolta fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában