Megnyílt

2023.03.31. 20:00

A nap, amikor Rákosi találkozott a császár lábszárával - A Magyar Géniusz pénteken megérkezett Szombathelyre - fotók

A történelemórákon ülő diákok legszebb álma válik valósággá a szemünk előtt az Iseumban pénteken ünnepélyesen megnyílt Magyar Géniusz Vándorkiállításon.

Óvári Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A tárlaton – amely nyolc helyre megy az országban – Csapláros Andrea múzeumigazgató, dr. Nemény András polgármester és Majthényi László vármegyei elnök mondott bevezetőt, Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg, és dr. Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok szövetsége Magyar Géniusz program vezetője, a vándorkiállítás főkurátora mondott pohárköszöntőt.

Az Isis-szentély kiállítótere ideális kulisszája a bemutatott relikviáknak. Nem túlzás, de minden kiállított tárgy egy ereklye, az emberi (Kárpát-medencei) történelem egyegy fordulópontjáról, vagy nagy korszakából. A magyar múzeumok legféltettebb darabjai. Ahogy a kiállítás üzenete is szól: itt most a tárgyak a géniuszok, műremekek, különlegesek és sokfélék. 

Feltűnőek a tárgyakat magyarázó szövegek: a „felhasználóbarát” kifejezések, néha viccesre fogott címek nagy örömöt jelentenek, hiszen az ember egy múzeumban legtöbbször nem feltétlenül erre a hangulatra, üdeségre számít. Történelem, művészet és néprajz. Így lehetne összefoglalni a tematikát, a három témát vegyíthetjük is, hiszen nem terelnek senkit az idővonalon. Így aztán könnyen összefuthatunk egy római császár bronzból kiöntött lábszárával, majd néhány lépéssel távolabb a Rákosi elvtárs Vörös Könyvének címlapját olvasgathatjuk. Vasi büszkeségek is helyet kaptak a gyűjteményben. 

A kőszegi Szőlő Jövésnek Könyve világszinten is egyedülálló, az 1740 óta vezetett könyv minden évben művészi illusztrációkkal ábrázolta a szőlőhajtásokat. A velemi arany diadém pedig a megyei régészet egyik gyöngyszeme. Érdekes és hasznos tárlat a Géniusz, jó példája annak, hogyan lehet szórakozva új ismereteket szerezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában