Fontos a megelőzés

2023.03.23. 12:21

A szén-monoxid-érzékelő életet menthet - Tavaly hatan szenvedtek mérgezést Vasban, két emberen már nem lehetett segíteni - fotók

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Szombathely Megyei Jogú Város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság és a Tűzoltás-Mentés Alapítvány támogatásával 19 darab megbízható szén-monoxid-érzékelőt szerzett be. A készülékeket a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. és a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat képviselőinek csütörtökön adták át.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Unger Tamás

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése és a szén-monoxid-érzékelők hasznosságára történő figyelemfelhívás a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyik kiemelt és állandó visszatérő feladata. Idén eddig kilencszer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, szerencsére senki nem sérült meg, nem vesztette életét. Nem mondható el ez a tavalyi évről, amikor összesen 32 esetben vonultak a Vas vármegyei tűzoltók szén-monoxid miatt; hatan szenvedtek valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, két emberen már nem lehetett segíteni.

A szén-monoxid az emberi érzékszervek számára „láthatatlan” - színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, mivel erősen kapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinhoz. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei: rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat.

Azok a berendezések, amelyek nyílt égésterűek, vagyis a szoba levegőjét használják az égéshez, szellőzőkön és az ajtók és ablakok légrésein keresztül juthatnak oxigénhez. A lakásban lévő por és a pára szennyezi a tüzelőberendezés hőcserélő felületeit és gátolja az égéstermék elvezetését, ami szintén kedvez a szén-monoxid keletkezésének. Kifejezetten javasolt a gázfogyasztó-berendezéseket évente szakemberrel felülvizsgáltatni, ez egyébként a berendezések olcsóbb üzemeltetéséhez is hozzájárul. Gyakori, hogy a szellőzőrácsokat takarékossági szempontok miatt letakarják, ami roppant veszélyes.

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság évről évre nagy hangsúlyt helyez arra, hogy népszerűsítse a szén-monoxid és a füstérzékelőket. Tette ezt az elmúlt évben is nyereményjátékok alkalmával és szociálisan rászorulóknak való eszközátadásokkal. A tavalyi évben a füstérzékelők átadása, idén pedig a szén-monoxid-érzékelők átadása áll a középpontban. 

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az ELTE Savaria Egyetemi Központ együttműködésének köszönhetően egy nyereményjáték keretében igyekezett az ifjúság és az intézmény oktatóinak szén-monoxid- és füstérzékelőkkel kapcsolatos ismereteit felmérni 2022-ben. A nyeremény egy füstérzékelő volt, amit még novemberben Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa és Lakatár Gábor tűzoltó alezredes, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese adott át a szerencsés nyertesnek. Szociálisan rászoruló családoknak is jutott az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által biztosított füstérzékelőkből. A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezetének együttműködése keretében két szociálisan rászoruló családhoz és az Evangélikus Mózeskosár Nevelőszülői Hálózat két nevelőszülője részére is átadtak ilyen készülékeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában