Tájékoztató

2023.03.31. 10:44

Afrikában sárgaláz ellen is kell a védelem - Külföldi utazás előtt legalább egy hónappal keresse fel a Nemzetközi Oltóhelyet Szombathelyen!

Tizenkét éve működik Szombathelyen a Nemzetközi Oltóhely, ahol a védőoltások mellett szakszerű, személyre szóló és az aktuális utazással kapcsolatos tanácsadás is történik.

Tóth Kata

Forrás: Pixabay

A Vas Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán működő Nemzetközi Oltóhelyet évente mintegy 200-250-en keresik fel. Az oltóhelyen az úti célként megjelölt országokban előforduló betegségekről és járványokról, a megelőzési lehetőségekről és a gyógyszerekről tájékoztatjuk az utazókat. A részletes anamnézis-felvételt követően védőoltási tervet készítünk, a krónikus alapbetegségek kockázati tényezőit figyelembe véve kiválasztjuk a szükséges gyógyszereket, tanácsokkal látjuk el az útipatika összeállításához, valamint, akit érint, a hosszú repülőút egészségügyi kockázatairól is információt nyújtunk – tájékoztatott Wächter Walter, a Népegészségügyi Főosztály vezetője. A megyei tiszti főorvos hozzátette: utazásokkal kapcsolatosan jellemzően a sárgaláz, a hepatitis A, a hepatitis B, a hastífusz, a meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás), a tetanusz és a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni oltások jönnek szóba. Hosszabb külföldi tartózkodás, tanulmányút vagy speciális feladatok ellátása előtt kibővülhet ez a sor a morbilli-rubeola-mumpsz (kanyaró-rózsahimlő-mumpsz), a varicella (bárányhimlő), a pneumococcus, influenza elleni oltásokkal.

Külföldi utazás előtt legalább egy hónappal ajánlott felkeresni a Nemzetközi Oltóhelyet, hogy a védőoltások beadását követően legyen idő a megfelelő védettség kialakulásához, több oltásból álló immunizáció esetén az oltási sor beadására. Afrika és Dél-Amerika bizonyos országaiban kötelező a sárgaláz elleni védőoltás felvételét igazoló oltási bizonyítvány bemutatása. Kizárólag a Nemzetközi Oltóhelyen történhet a sárgaláz elleni védőoltás beadása és a nemzetközi oltási bizonyítvány kiállítása – figyelmeztetett a tiszti főorvos.

Szombathelyen a Nemzetközi Oltóhely elérhetőségei: Vas Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, 9700 Szombathely, Sugár u. 9. Telefon: 06-94/506-315 Előzetes bejelentkezés: 06-30/4771716E-mail-cím: [email protected]

Rendelési idő: kedd 10-től 13 óráig

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában