Akció

2023.03.18. 20:00

Akció a környezetért: „Vesszen minden útmenti szemét” - Vasi falvakban érdeklődtünk, hogy ment ma a hulladékgyűjtő munka

"Vesszen minden útmenti szemét" címmel hirdetett szemétgyűjtési akciót Uraiújfalu. Évek óta hagyomány, hogy a más vasi települések is csatlakoznak a kezdeményezéshez.

vaol.hu

Forrás: Ohr Tibor

Uraiújfaluban idén is a falu egy nagyobb közössége fogott össze, hogy megtisztítsák a településre vezető közutak árkait. Az önkéntesekhez ezúttal Ágh Péter országgyűlési képviselő, dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke és Böröcz Miklós, a Magyar Közút NZrt. vasi igazgatója is csatlakozott. Együttes erővel csaknem 15 zsák szemetet szedtek össze a nap folyamán - tudtuk meg Keszeiné Jancsó Marietta ötletgazda-polgármestertől.  

- Nagyon hálás vagyok Uraiújfalunak és polgármesterének, hogy évekkel ezelőtt elindították ezt a kezdeményezést, amit azóta is nagy sikerrel rendeznek meg és nagyon sok település csatlakozott idén is. Megtiszteltetés, hogy az akcióban idén az uraiújfalusiakhoz csatlakozva én is részt vehettem és egyúttal újra védnök lehettem. Köszönöm az együttműködést a közútnak is. Jó volt látni szombaton mind az utak mentén és a közösségi médiában fényképeken az önkéntes résztvevőket, akik arra áldozták ezt a napot, hogy szebbé tegyék a környezetüket. Hálásak lehetünk nekik. Ugyanakkor az akció végső soron arra ösztönöz mindenkit, hogy senki se szemeteljen. Vigyázzunk a minket körbevevő világra - hívta fel a figyelmet Ágh Péter, Észak-Vas vármegye országgyűlési képviselője.  

A vasasszonyfai önkormányzat is csatlakozott a környezetvédő akcióhoz. A község vezetőségének - és évről évre egyre több lakosának is - nagyon fontos a szép, rendezett lakókörnyezet, az ökotudatos életmód – mondta el lapunknak Katavics-Szászik Ágota vasasszonyfai közművelődési szakember, szervező a szombati akció után. Szólt arról is, a vármegyében elsők között jelentkeztek a „CseppetSem” programba, amely lehetőséget teremt a helyi lakosoknak a szelektív hulladékgyűjtés mellett a használt sütőolaj környezetbarát módon való elhelyezésére. 

Herényben lelkes fiatalok és szépkorúak is csatlakoztak a szombatra meghirdetett szemétszedési akcióhoz Herényben, de még kutyusok is segítettek kiszagolni a tájidegen tárgyakat.  Horváth Gábor önkormányzati képviselő közösségi oldalán számolt be róla: a Herényi temető kerítése melletti területet fésülték át, tisztították meg önkéntesek a Csók István utcai Perint-hídig. Egyebek mellett mosógépet, wc-csészét, monitort, hangfalat, fotelt, vödröt, kertészeti hulladékot találtak. Az összegyűjtött szemetet jövő hét elején a SZOVA Nzrt. munkatársai elszállítják.   

-Az itt összegyűjtött hulladékokat szombathelyi lakcímkártyával a SZOVA Nonprofit Zrt. telephelyein lerakhatta volna a lakosság. Ide volt ereje és energiája kihozni, akkor a Körmendi útra miért nem? Ébredj, Szombathely! - fogalmazott Horváth Gábor, aki az önkéntes szemétgyűjtési akció folytatását ígérte.

Vönöckön, a hagyományos tavaszi szemétszedésen a képviselő-testület tagjai mellett több falubeli lakos is lelkiismeretesen részt vett. Elsősorban a település külterületét tisztították meg. Négy irányban támadott a „hulladékkommadó”: jártak Kenyeri, Kemenesmagasi, Kemenesszentmárton, illetve Kemenesmihályfa felé is.  

- Forrongok mindattól, amit ezen a napon láttunk – jegyezte meg Buti Mónika polgármester. – Mai napon ismételten összeszedtük a mások által kidobált szemetet, de sajnos tartok tőle, hogy rövid időn belül ugyanazt tapasztaljuk, mint ma reggel. Folyamatosan újratermelődik, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Vérlázító, ha belegondolok, hogy csak mi, csak ma mennyit gyűjtöttünk össze egy kis község, Vönöck külterületén.  

A lelkes csapat gondos munkával megtisztította közvetlen környezetét a sok-sok felelőtlen szemetelő után. Semmi esetre sem szabadna sem egyenként, sem zsákszámra kidobálni, eldobálni az utak mentén és sehol mindazt, ami nem oda való. Az építési törmelék, rengeteg műanyag hulladék mellett találtak mikrohullámú sütőt, állati eredetű belsőségeket, s még sorolhatnánk.  

- Egy ponton találtam kettő cigarettás dobozt – folytatta a faluvezető. – Az egyik tele volt csikkel. Fel nem foghatom, ha már volt az illetőnek annyi „ereje”, hogy összegyűjtse, akkor miért nem várta meg, amíg hazaér, és az otthoni szemetesbe tette volna bele… Az Önkormányzat közalkalmazottja korábban körbejárta Vönöck belterületét és begyűjtötte a falun belül eldobott szemetet. Sajnálatos módon mi, akik odafigyelünk a környezetünkre, önmagában kevesek vagyunk. 

Hegyfaluban ugyancsak szombaton tartották az akciót. A falun átvezető utak mentén jártak, így összeszedték a 86-os, a 84-es főút, illetve a Répceszentgyörgy felé vezető út menti árkokba eldobott szemetet.  

- Egészen megdöbbentő dolgokkal találkozik ilyenkor az ember, mindig érhet bennünket meglepetés – mondta Bartók Tibor polgármester. – Az egyik helyen nagyon sok, üres, két decis, a köznyelvben tüskének nevezett üvegeket találtunk. Míg máshol vagy ötven darab, ugyancsak üres műanyag flakonok lapultak a fűben. Szomorú volt látni, hogy milyen sok gyorséttermi csomagolással találkoztunk az utak mentén. Amit lehetett, most összeszedtünk, nagyon bízunk benne, jövőre már kevesebb lesz a kidobott hulladék mennyisége. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában