Számottevő különbség

2023.03.27. 21:48

Átlagban 58 nap várakozás - Kevesebb mint felére csökkent a szakemberhiány Magyarországon

Ma átlagosan 58 napot kell várni szakemberre Magyarországon. Egy éve még 138 nap volt a várakozási idő. Számottevő különbség van Kelet- és Nyugat-Magyarország között a munkadíjak tekintetében – derült ki egy vegyipari gyártócég (Mapei Kft.) friss kutatásából.

Vas Népe

A villanyszerelő negyven nap elteltével érkezik

Forrás: Shutterstock

2023 februárjában egy szakember átlagosan 58 nap múlva tudna elkezdeni egy új munkán dolgozni, ha most kapna ajánlatkérést. Ez drasztikus, 42 százalékos esés a múlt évi adatokhoz képest. A legmagasabb szakemberhiány Békés vármegyében van – a várakozási idő 83 nap – és Győr-Moson-Sopron vármegyében, ahol 75 nap. Komárom-Esztergom és Tolna vármegyékben a legalacsonyabb a szakemberek vállalási ideje: 38 nap. A legtöbbet idén is generálkivitelezőkre kell várni, átlagosan 75 napot. A kőműves 70, a burkoló 65 napra tud munkát vállalni. A legkevesebb a víz- és gázszerelők vállalási ideje, 27 nap, az épületgépészé 33 nap, a villanyszerelőé 40 nap. Markovich Béla ügyvezető szerint a csökkenő vállalási idő egyértelműen a kereslet csökkenését jelzi. Érezhető a vis - szaesés a lakossági piacon. Számottevő különbség van Kelet- és Nyugat-Magyarország között a szakipari munkadíjak tekintetében. A felmérés szerint Pest vármegyében a legmagasabbak az árak, a legalacsonyabbak Borsod-Abaúj-Zemplénben. Vas vármegye ebben a tekintetben a középmezőnyben foglal helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában