Bársonyfülűek nyomában

2023.03.07. 20:00

Bársony István vadász-író novelláiból szerkesztett kötetet a körmendi Kertész Sándor

Bársony István vadász, író novelláinak, elbeszéléseinek egy részét rendezte kötetbe a körmendi Kertész Sándor. Az impozáns könyv Bársonyfülűek címmel jelent meg.

Tóth Judit

Fotó: © Szendi Péter

Kertész Sándor neve ismerősen cseng, ha vadászati, erdészeti témákról van szó. Elhivatott munkájának köszönhetően tavaly év végén jelent meg a Fehér gyász című vaskos kötet, amely az első világháború frontjait megjárt, ott szolgálatot teljesítő katonáknak – köztük számos erdésznek és vadásznak – állít emléket. Nem kellett sokat várni a folytatásra, a közelmúltban került az olvasók kezébe A természet tisztelete című sorozat második kötete Bársonyfülűek címmel, amely Bársony István válogatott írásait tartalmazza. A borítóképet dr. Kun Edit festette, az írásokat régi rajzok illusztrálják korabeli vadászújságokból. A könyv kiadását a Szülőföld Könyvkiadó vállalta Farkas Csaba vezetésével, a szerkesztésben Horváth Borbálának és Gellér Tibornak is nagy szerepe volt, a tördelést pedig Soós Zsuzsanna végezte. 

Bársony István egy dunántúli kis faluban, Sárkeresztesen született 1855- ben, az iskolában az irodalom volt a kedvenc tantárgya. Vadász, író, újságíró volt egy személyben, akinek természetírásai azért különlegesek, mert főszereplővé válnak a természeti jelenségek. Emberábrázolásai is élethűek, a férfiszerep, az asszonyi lélek, a hűség visszatérő témái. A Bársonyfülűek írásai a természetről, annak lakóiról és nem utolsósorban a kutyákról, az embertársakról és vadásztársakról szólnak. 

– Az ember őrizze meg álmát, aztán valamikor valósítsa meg – vallja Kertész Sándor, hozzátéve: az olyan írók, mint amilyen Bársony István is volt, megérdemelték volna, hogy koporsójukat abból az íróasztalból szabják ki, amely mellett végigdolgozták az életüket, mert senki nem méltó arra, hogy leülhessen a helyükre. 

A Bársonyfülűek című könyvnek már készül a második része, amely a tervek szerint Vizslahűség címmel jelenik meg. De előtte még Kolossy Gábor Betyár, a magyar vizsla című könyvének újrakiadását tervezik a kiadóval, sőt Turgenyev első jelentős alkotását, az Egy vadász feljegyzéseit is megjelentetnék Áprily Lajos fordításában, az író születésének 205., halálának 140. évfordulójára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában