Máris dolga akadt

2023.03.18. 15:04

Családbarát ötlet - Sorkikápolnán mostantól faragott gólya üdvözli az újszülötteket

Mező Gábor polgármester ötlete volt, hogy a faluban születő gyermekek üdvözlésére gólyát készíttet, és mindig az újszülött családjának udvarán, kertjében áll majd.

Merklin Tímea

Forrás: Sorkikápolnai önkormányzat

A település gólyáját Kappel Tibor és fia, ifjabb Kappel Tibor készítette el, január óta várt a sorára, a polgármester irodájában „telelt”. Alig köszöntött be a tavasz, máris dolga van, mert megszületett az első gyermek, egy kisfiú, ott tiszteleg most már náluk az új élet előtt. 

Mező Gábor gondolata szerint a gólya Sorkikápolnán vándorolni fog, mindig a megszületett baba háza előtt áll majd. Nyakában egy tábla van: „Isten hozott Sorkikápolnán!” – a baba nevével. Mindig két névtáblát csináltatnak, egyet a család kap, egy a gólya nyakában marad, úgy megy tovább, hadd lássa mindenki, hány gyerek született 2023 januárja óta a faluban. Az év első babája a Kossuth Lajos utcában született és a Benjamin nevet kapta. A gólyával a szeretetteli üdvözlet mellett jó egészséget is kívánnak a babának, az anyukának és sok örömöt, kitartást a családnak! 

 - A faluban tudtak a tervemről, tudtak arról, hogy elkészült a gólya, izgatottan várták az emberek, hogy hova, kihez kerül először – mondta érdeklődésünkre Mező Gábor. – Fontosnak tartom, hogy a családok lássák, az egész közösség mögöttük van, mindenki várja és örül az újszülöttnek. Sok fiatal anyuka úgy érzi, egyedül marad otthon a babájával. A gólya azt is jelképezi, hogy nincs egyedül, az önkormányzat, a háziorvos, a védőnő, a szomszéd és minden itt lakó vele van, kaphat tőlünk figyelmet, törődést és ezáltal „lelki táplálást”. A gólya tehát üzenet, szeretnénk éreztetni, hogy a családján kívül mi is itt vagyunk számára.  

 Sorkikápolna polgármestere azt is megosztotta velünk, hogy a gólya a tavasz, az új élet hírnöke is – és mint ilyentől, azt várja, hogy gyűljenek, sokasodjanak az újonnan születő gyermekek névtáblái a nyakában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában