Évtizedes álom

2023.03.15. 15:06

Dupla ünnep - Birtokba vették a kerékpárosok az Unyomi csapást - fotók

Több évtizedes álma vált valóra a balogunyomiaknak: mintegy 300 millió forintnyi uniós támogatásból elkészült a települést Szombathellyel összekötő kerékpárút. A hivatalos átadót a nemzeti ünnepünkön tartották.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Dupla ünnep volt az idei március 15-e a balogunyomiak számára. Előbb a Kerékpáros Pihenőparkban tartott megemlékezést az önkormányzat. Felcsendültek a Nemzeti dal sorai, majd Tarsoly Alfonz polgármester a márciusi ifjak tettrekészségét méltatta ünnepi beszédében. Szólt arról is, az 1848-as eszmék a mai napig nem vesztettek aktualitásukból, az összefogás ma ugyanolyan erővel bír mint 175 esztendővel ezelőtt. Ennek egyik jeles bizonyítéka a falut Szombathellyel összekötő kerékpárút elkészülte.

Mint ismeretes, a Szombathelyt Balogunyommal összekötő kerékpárút története messzire nyúlik vissza. Mohos Géza, a Balogunyomi Kerékpáros Klub elnöke több mint háromezer környékbeli kérését tolmácsolva fordult 2017-ben dr. Hende Csabához: nagy szükség lenne a forgalmas 86-os út mellett egy bicikliútra – a térség országgyűlési képviselője pedig rögtön az ügy mellé állt.

© Cseh Gábor
Fotós: © Cseh Gábor

Az elmúlt két esztendőben több ízben beszámoltunk a hányattatott sorsú kerékpárút ügyéről, a mintegy 300 millió forintos uniós támogatás ellenére ugyanis csak az út balogunyomi fele készült el időre. Horváth Attila, Szombathely alpolgármestere még rendkívüli sajtótájékoztatót is tartott a Halastó utcában 2021 novemberében, miszerint az időközben átépített vasúti átjáró miatt a támogatási összeg kevés lesz, saját büdzséből pedig nem tudják finanszírozni a beruházást. A közbeszerzési eljárás során aztán kiderült, a kivitelező bőven belefér a keretbe, és tavaly április elején megkezdődött a tényleges munka.

Dr. Hende Csaba a szerdai átadón külön megköszönte Mohos Géza munkáját és kitartását, azt hogy, vállára vette, és sokak kétkedése ellenére végig vitte az ügyet. Emlékeztetett: különböző politikai játszmák miatt csak két évvel később, mostanra készült el az út, de a lényeg, hogy itt van.

Méghozzá nem is akárhogy: a száma mellé nevet is kapott – az Unyomi csapást most már bárki használhatja, Zakó Jenő balogunyomi plébános áldását is adta rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában